Gyimóthy Géza Tartalom Elõzõ Következõ

GYIMÓTHY GÉZA (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! A Független Kisgazdapárt már az elõzõ kormány idõszakában is hevesen támadta a rablóprivatizációnak mondott magánosítási folyamatot. Tudjuk, hogy nagyon nehéz igazságot tenni és nagyon nehéz jól magánosítani, ez a világ minden országában így van, de hogy az esélyegyenlõségnek még a csírái se valósuljanak meg a magánosításban, arra senki nem gondolt, gondolom, 1988-ban, amikor a VI. számú törvénnyel megkezdõdött Magyarországon az ilyen mérvû magánosítás.

A gond a következõ: önök, a tisztelt szociálliberális kormány és pártjai egész mást ígértek, egy átlátható privatizációt, ami sokkalta bonyolultabb és még átláthatatlanabb lett, mint az elõzõ kormány idején. A Varga Mihály képviselõtársam által elmondottakat sok mindennel ki lehetne egészíteni, például azzal, hogy a több mint 130 állami gazdaság, amely valóban a genetikai alapanyagokat biztosította a magyar mezõgazdaságnak, és a világhírû, vagy legalábbis európai hírû magyar mezõgazdaság alapja volt, az az állami, az a kincstári tulajdon, amely az állami gazdaságokban nemcsak a szellemi, hanem az anyagi tõke is megtestesült, hát kérem, ma pár tucat állami gazdaság maradt tartós állami tulajdonban, a többi hogy ment prédára, az ország prédájára, arról regényeket fognak írni majd a következõ kormányok idején.

Mi valóban rablóprivatizációnak mondjuk, és azt tartjuk a legnagyobb hibának, hogy a nyilvánosság kizárása nélkül történtek például azok az események, hogy kik lettek a vezetõi az ÁPV Rt.-nek. Most egy pillanat alatt miniszterelnök úr meneszteni tudja a nyolctagú igazgatóságot, de mi alapján választotta meg ugyanezeket a derék magyar férfiakat, mondjuk, erre a posztra? Tehát itt kezdõdik a probléma lényege, hogy a nyilvánosság kizárása nélkül, alkalmasság figyelembevétele nélkül történtek ezekre a posztokra a megválasztások. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage