Kuncze Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

KUNCZE GÁBOR belügymininiszter: Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! A tények a következõk. Az elsõ tény, hogy elnök asszony, természetesen. Az önhibájukon kívül hátrányos helyzetbe került önkormányzatok támogatási javaslatait 1990 óta elsõ ízben bemutattuk az önkormányzati bizottságnak, az azt akkor megtárgyalta, kifogásokat nem emelt ellene.

A képviselõ urak által feltett 147 önkormányzat támogatási javaslatát tartalmazó kérdésekre megválaszoltunk, ezek a kérdések egyébként, ezek a válaszok tartalmazzák a megfelelõ indokokat, tessék szíves lenni a konkrét kifogásokat ismertetni, és akkor majd azokra is válaszolni fogunk, de konkrét kifogás egyelõre nem érkezett.

1995 végén, a költségvetés tárgyalásakor a felszólalók ellenzéki oldalról elmondták, hogy az idén több száz kis önkormányzat fog csõdbe jutni. Nem jutott csõdbe idén több száz kis önkormányzat.

1997-ben nagyon nehéz feltételek mellett fognak továbbra is gazdálkodni az önkormányzatok, ha esetleg a képviselõ uraknak majd lesz a költségvetés keretein belül értékelhetõ javaslatuk ezzel kapcsolatban, azt köszönettel fogom venni; azonban éppen a helyzetre figyelemmel, a kistelepülésekkel kapcsolatos finanszírozási modellt úgy változtatjuk meg, hogy azok számára a mûködõképesség továbbra is biztosított legyen, és akik önhibájukon kívül hátrányos helyzetû önkormányzatnak minõsülnek, azok számára pedig az 5 milliárd forintra emelt támogatási keret rendelkezésre áll.

Én nem látom jónak az önkormányzatok helyzetét, azonban az a kép sem rajzolódik ki, amit a képviselõ úr az imént felvezetett. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypártok soraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage