Ungár Klára Tartalom Elõzõ Következõ

UNGÁR KLÁRA, a költségvetési és pénzügyi bizottság elõadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Ház! Múlt heti ülésén a költségvetési bizottság megtárgyalta a személyi jövedelemadó törvénytervezetét. Nagy többséggel a bizottság támogatta a javaslatot, a kisebbségi véleményt elõadó Schamschula György két képviselõt képvisel majd felszólalásában. Az ellenzék nem kisgazdapárti része tartózkodott a szavazásnál, a kormánypártok támogatták a javaslatot. A kormánypártok támogatták a javaslatot, mert nagyon fontosnak tartjuk, hogy a társasági adótörvény és a személyi jövedelemadótörvény elvei, mûködési rendszere közelít egymáshoz, gyakorlatilag az állampolgárok számára nem lesz kedvezõ vagy kedvezõtlenebb, ha bármelyik formát választják.

A választási lehetõségek is bõvülnek, például a mezõgazdasági kistermelõk számára többféle adózási lehetõség is kinyílik. A vita során nem az egyértelmû pozitívumok merültek fel, hiszen mindenki üdvözölte, hogy az adósságok széthúzódnak, hogy az adókulcsok csökkennek.

(10.00)

1997-ben évi 400 ezer forint jövedelemnél az ez évi adóteherhez képest 13 ezer forinttal kevesebbet fog az állampolgár fizetni. 500 ezer forintnál 17 ezer forinttal kevesebb adót fog befizetni, 600 ezer forintnál, évi jövedelemnél, 22 ezer forinttal és 700 ezer forintnál 31 ezer forinttal kevesebb adót fog az állampolgár befizetni - föltételezve, hogy a jövedelem nem növekszik.

Megszûnik az úgynevezett kettõs adótábla is, ami nem jelenti azt, hogy az alkalmazotti körben az adójóváírás, az adókedvezmény megszûnne, csak egy sokkal egyszerûbb lineáris kulccsal történik majd.

A költségvetési bizottság ülésén, mint ahogyan várhatóan a parlamentben is, és ahogy a miniszter úr az expozéjában jelezte is, a mezõgazdasági kistermelõkre vonatkozó adóváltoztatások lesznek talán a legizgalmasabb vagy a legvitatottabb részei a törvénytervezetnek. Egyértelmûen támogatni tudjuk az összes olyan megoldást, amely a szürkegazdaság felõl a fehérgazdaság felé 18 viszi a mezõgazdasági kistermelést. (Bekiabálás az ellenzéki pártok soraiból, zajongás.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage