Soós Gyõzõ Tartalom Elõzõ Következõ

SOÓS GYÕZÕ, a költségvetési és pénzügyi bizottság alelnöke, a bizottság elõadója: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Amint Ungár képviselõ asszony elõttem elmondta, tulajdonképpen igazán érdemi vita a bizottsági ülésen a személyi jövedelemadó törvénnyel kapcsolatban alakult ki. Amikor a bizottság két elõadót állított, akkor igazából még azt sem tudtuk, hogy együttesen fogjuk tárgyalni. Ugyanakkor azért szeretnék néhány gondolatot elmondani, amik felmerültek a bizottsági ülésen is a társasági adóval kapcsolatban. Mindenekelõtt szeretném kihangsúlyozni, hogy voltak nagyon kedvezõ ellenzéki vélemények is, ha szó szerint idézem egyik képviselõtársunk, ellenzéki képviselõtársunk véleményét, õ olyasmit is mondott, hogy bizonyos javaslataink - mármint az ellenzéki javaslatok - visszajöttek a törvénytervezetben. Ez nagyon kedvezõ és pozitív. Remélhetõleg a jövõben még több ilyen véleménye lesz az ellenzéki képviselõknek, ami egyúttal azt is feltételezi, hogy sok véleményüket a kormányzat elfogadja.

A társasági adótörvényt tulajdonképpen már a korábbi idõszakban is kedvezõen módosította a jelen parlament, hiszen a mértékét olyan nemzetközileg is alacsony mértékben állapította meg - ebben a 18 százalékban -, aminek eredményeképpen jelentõs többletbevételhez is jutott az államkassza. Ami nem volt szerencsés dolog a társasági adóban, ez a kiegészítõ adó rendszere, ami most megszûnik, és az egységes 20 százalékos osztalékadóval az összesített adózás mértéke is csökken, és egy bizonyos harmonizáció alakul ki a személyi jövedelemadó rendszere és a társasági adó rendszere között.

Nagyon régi vágyunk, több képviselõ a szocialista frakcióban is régóta küzdött azért, hogy a belföldön megtermelt jövedelem belföldi felhalmozási célú felhasználása mentesüljön a kiegészítõ, illetve most már osztalékadó alól, tehát a többletadózás alól. Örömmel üdvözöljük, hogy ez most a kormánytervezetben is így kerül elõ, tehát megváltoznak, kedvezõen változnak ezek a szabályok. Üdvözlendõ az is, hogy az értékcsökkenés elszámolásának a szabályai is kedvezõen változnak. Azt hiszem, hogy aki vállalkozásban, a gazdasági szférában dolgozik, az értékelni tudja - az tudja igazán értékelni ezt a változtatást.

Összességében a bizottság döntõ többséggel, az ellenzéki képviselõknek a tartózkodásával, illetve két ellenszavazattal általános vitára alkalmasnak minõsítette a tervezetet. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

19

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage