Szigeti György Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZIGETI GYÖRGY, a szociális és egészségügyi bizottság elõadója: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! A személyi jövedelemadó törvény módosítását indítványozó törvényjavaslatot október 2-án tárgyalta meg a parlament szociális és egészségügyi bizottsága.

Az elõterjesztõ általános ismertetõje után egy kérdésben bontakozott ki élénk vita. Ez a kérdés az úgynevezett eltartotti kedvezmény volt. Mind ellenzéki, mind kormánypárti oldalról kizárólag kritika érte ezt a jogintézményt. Egyetlen támogató hozzászólás sem hangzott el ebben a kérdésben.

A fõbb kritikai elemek a következõk voltak. Ez a megjelenõ gyermekkedvezmény, eltartotti kedvezmény, ez egy csökevényes, zsugorított változata a korábban létezett kedvezménynek, kizárólag a három vagy több gyermek után, illetõleg fogyatékos gyermekek után terjed ki.

A másik kifogás az volt, hogy kizárólag csak az adózó állampolgárok tudják figyelembe venni - van egy jelentõs csoport ezen a körön belül is -, aki nem adózik, és így ezt a kedvezményt nem tudja élvezni.

(10.40)

Megállapították a hozzászólók azt is, hogy ez igaz, hogy családi vonásúnak említi az elõterjesztõ, de köszönõ viszonyban sincs a családi típusú adóztatással. További kifogás az volt, hogy ez a lehetõ legrosszabb megoldás az Európában alkalmazott 17 megoldás közül, ezt biztos kézzel választotta ki a Pénzügyminisztérium. Errõl a kisebbségi vélemény elõadója feltehetõen bõvebben szól.

Szabaddemokrata részrõl megfogalmazódott az a vélemény, hogy indokoltabb lenne ezt a 7,5 milliárdos összeget a tervezett családi pótlék emelési összegéhez hozzátenni, és egy érzékelhetõbb emelést végrehajtani a családipótlék-rendszeren belül, természetszerûleg differenciáltan.

A Szocialista Párt hozzászólásából kiderült, hogy a szociális munkacsoportja a nagyobbik kormányzó pártnak támogatja ezt a javaslatot.

Végezetül a bizottság általános vitára alkalmasnak találta ezt a javaslatot: 11 igen, 1 nem és 3 tartózkodó szavazattal. (Taps az SZDSZ padsoraiból.)

25

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage