Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! A magyar almatermelõk kálváriája ilyen õsztájt megszokott már szinte, de úgy gondolom, hogy amíg a magyar almatermelõk a gazdasági összeomlás helyzetébe kerülnek, mert termékeikre nem találnak piacot, addig nem lenne szabad megengedni, hogy ugyanakkor hatalmas mennyiségû almával árasszák el a magyar piacokat, amelyeket Ukrajnából hoznak be, és 8,20 forint kilogrammonkénti áron értékesítik azt.

Közismert, hogy az alma elõállításának önköltsége Magyarországon hozzávetõlegesen 15-18 forint/kilogramm lehet, és közismert az is, hogyha a termelõ a terméktanács almaszekciójának tagja, úgy kilogrammonként 2,50 forintos támogatásban részesül. Sajnálatos módon azonban az is tény, hogy ma már - ez Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei adat - október elsejétõl egyáltalán semmilyen mennyiséget az almából nem vesznek át, ugyanakkor tény az is, hogy az alma Ukrajnából változatlanul özönlik be az ország területére. Ezért lényegét tekintve két kérdést szeretnék államtitkár úrhoz intézni.

Az egyik, hogy mennyi importengedélyt adtak ki az alma behozatalára, miután az almabehozatal - a legjobb tudomásom szerint - importengedélyhez kötött. A másik kérdésem pedig az, hogy mit kívánnak tenni e lehetetlen állapot megszüntetése érdekében, hiszen az európai uniós tapasztalatok is arra intenek minket, hogy az unió tagállamai önmaguk érdekeit megvédik, mi pedig teljes kiszolgáltatottságban hagyjuk az almatermelõinket. Várom államtitkár úr válaszát. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage