Kuncze Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

KUNCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! El kell ismernem, hogy Szabad György képviselõ úrral 1848/49 idõszakát illetõen semmiképpen nem vagyok partiképes vitapartner, ismerve az e tárgyban kifejtett tevékenységét.

De ha maradunk a kérdésének a mai napra vonatkozó részénél, akkor is azt kell mondanom, hogy természetesen, a törvény megsértése vagy figyelmen kívül hagyása ugyanolyan elbírálás alá esik vagy elbírálás alá kell hogy essen.

A miniszterelnök úr megjegyzése akkor azonban nem ilyen módon vetette föl ezt a kérdést, hanem azt mondta, hogy ebben az ügyben a miniszter, miután nem volt részese azoknak a döntési mechanizmusoknak, amelyek során vagy meg lehet állapítani törvényi szabálysértést, vagy nem. E tekintetben nem felelõs.

A vita ezek után a politikai felelõsség kérdésében bontakozott ki, ami egy lényegesen tágabb kategória ennél. Ennek lettek bizonyos következményei. Így, elsõ hallásra, az ön által idézett paragrafusok is egyébként ebbe az irányba tágítják ki tulajdonképpen a felelõsség kérdését. Én korábban nyilatkoztam már arról, hogy az lenne a helyes, hogyha a jövõre nézve gyakorlattá válna Magyarországon minden területen és minden szinten az ilyenfajta felelõsségvállalás. Köszönöm a figyelmet. (Taps a kormánypárt padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage