Szili Katalin Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZILI KATALIN környezetvédelmi és területfejlesztési minisztériumi államtitkár: Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Kéviselõtársaim! Képviselõ Úr! A '94. évi módosítás megszüntette a mérlegelés lehetõségét, mint ahogy azt - gondolom - ön is olvasta a módosításban. Csak és kizárólag olyan építmény fennmaradásának az engedélyezését írta elõ, melyeknél egyébként fennáll az engedély megadásának a feltétele, és valamennyi feltétele.

Tájékoztatásul szeretném tisztelt képviselõ úrnak elmondani, hogy '94. július 1. és '95. június 30-a között 927 darab jogerõs bontási határozat született, a végrehajtott határozatok száma mindössze 20-25 százalékkal nõtt. Itt megértem a képviselõ úrnak azokat az aggályait, amiket a kérdésében felvetett. Melyek lehetnek ennek a gyakorlatnak az okai?

Egy: a hatósági fórumrendszer nem változott, a települési jegyzõk nem szívesen hoznak népszerûtlen intézkedéseket, ezt be kell látnunk; kettõ: hiányzik a kényszerbontás technikai feltétele, nehéz a költségek behajtása; három: hiányzik az építésfelügyelet, amit ön is említett kérdésében; négy: hiányzik a hatósági ellenõrzés.

S milyen gyógyírt tudunk erre, mit jelent a jövõ? Azt bizonyára a képviselõ úr is látta, hogy a T/2599. számon benyújtásra került az épített környezetrõl szóló törvény. Ezt akkor még képviselõ úr nem tudta, hiszen június 12-én kelt a kérdése.

Ez pedig jelenti; egy: szakmailag független, befolyásmentes hatósági rendszer kiépítésének a lehetõségét. Kettõ: kötelezõen elõír hatósági ellenõrzést. A tervezet szerint ez körülbelül két alkalom. Három: építésfelügyeleti rendszer mûködõképességének helyreállítása független minõségellenõrzõ szervek támogatásával. Négy: építésügyi bírság új formában történõ visszaállításra lesz lehetõség a tervezet szerint.

Kérem, hogy képvisleõ úr majd a parlament vitájában támogassa ezt a törvényt. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps a kormányzó pártok padsoraiban.)

73

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage