Akar László Tartalom Elõzõ Következõ

AKAR LÁSZLÓ pénzügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Úr! Mindenekelõtt szeretném elmondani, hogy rendkívül megtisztelõ számomra, hogy ezzel a kérdéssel a pénzügyminiszter úrhoz fordult. A kormányon belül kialakult munkamegosztás szerint e témának a felelõse az ipari és kereskedelmi miniszter. De természetesen, miután valódi problémákat feszeget a kérdésében, én most ezért válaszolni fogok a kérdésre - nyilván támaszkodva mindarra, amit az Ipari és Kereskedelmi Minisztériumtól e tárgyban megtudtam.

Mindenekelõtt szeretném tájékoztatni, hogy létezik egy informatikai tárcaközi bizottság, amelynek a keretében az egész problémakörnek a kormányzati kezelését koordinálják. Elkészült egy nemzeti informatikai stratégiai tervezet szakértõk, szakmai szervezetek bevonásával, a különbözõ minisztériumok közremûködése mellett. Ennek alapján jelenleg zajlik egy részletes feladatmeghatározás a kormányzati teendõkre vonatkozóan. Nyilván ehhez szorosan kapcsolódik az Európai Unió információs rendszereihez, informatikai infrastruktúrához való csatlakozás felkészülése.

Szeretném azt is említeni, hogy a kormány nemrégen döntött az informatikai és innovációs park létrehozásáról. A kormány mint felhasználó is jelentõsen befolyásolja az informatikai piacot. Ezzel összhangban a közigazgatási informatika örvendetesen fejlõdik, a beszállítók egyre nagyobb számban a hazai informatikai cégek. A közbeszerzési törvény szerint az informatikai termékeknél mód van az ár 10 százalékáig a hazai ipar preferálására. A hazai informatikai ipar versenyképességének javítását szolgálják a különbözõ ajánlások, szabványok és oktatási programok is.

A feketegazdaság kiszorítása érdekében a kormány modernizálja a nagy információs és nyilvántartási rendszereket, és felszámolja az információrendszerekben meglévõ párhuzamosságokat, és nyilván a különbözõ ellenõrzési eszközöket is megpróbálja használni annak érdekében, hogy ez a bizonyos feketegazdaság ezen a területen is összébb húzódjék. Köszönöm szépen. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage