Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Köszönöm szépen. Tisztelt Országgyûlés! Bejelentem, hogy a Magyar Demokrata Fórum képviselõcsoportja szavazást kért a kormány által is támogatott és a kiegészítõ ajánlás 2. és 5. pontjában szereplõ módosító 82 javaslatokról. Ugyanakkor szavazást kért a frakció az ajánlás 2., 5. és 10. pontjáról, amelyek nem kapták meg a szükséges bizottsági támogatást. Tájékoztatom képviselõtársaimat, hogy az alkotmányügyi bizottság visszavonta a kiegészítõ ajánlás 1. pontjában lévõ javaslatát. Elõször tehát az elõterjesztõ által is támogatott és az ajánlás 3. és 9. pontjában lévõ két indítványról határoz az Országgyûlés. Megkérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja- e a módosító javaslatokat? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Köszönöm. Az Országgyûlés az elõterjesztõ által támogatott két módosító javaslatot 264 igen szavazattal, 19 ellenszavazattal, 1 tartózkodás mellett elfogadta.

Most azokról a módosító javaslatokról határozunk az ajánlás és a kiegészítõ ajánlás sorrendjében, amelyekrõl szavazást kért a Magyar Demokrata Fórum frakciója, illetõleg az elõterjesztõ által nem támogatottak. Az ajánlás 2. pontjában Sepsey Tamás a határozati javaslat preambulumának módosítását javasolja, amelyben azt kívánja rögzíteni, hogy Magyarország részben tett eleget a párizsi békeszerzõdés 27. cikke 2. pontjában foglaltaknak. Nem kapta meg a bizottságok szükséges támogatását, de a képviselõcsoport kérte a szavazást. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.) (Kovács László és Héthy Lajos nemet int a kezével.)

Köszönöm. Az Országgyûlés 83 igen szavazattal, 189 nem szavazattal, 17 tartózkodás mellett a módosító javaslatot nem fogadta el.

Az ajánlás 5. pontjában Sepsey Tamás és Szabó Iván a határozati javaslat 1. pontjának elhagyását kezdeményezi. Ebben azt kezdeményezik, hogy maradjon el a normaszövegbõl az a rész, amely szerint az Országgyûlés egyetért a kormány azon szándékával, hogy a rendezés érdekében közalapítványt hozzon létre. Nem kapta meg a bizottságok szükséges támogatását, de a képviselõcsoport kérte a szavazást. Kérdezem az Országgyûlést, hogy elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Köszönöm. Az Országgyûlés a módosító javaslatot 95 igen szavazattal, 192 nem szavazattal, 8 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A kiegészítõ ajánlás 2. pontjában a külügyi bizottság a határozati javaslat 2. pontja módosítását kezdeményezi. Indítványuk szerint az Országgyûlés felhatalmazza a kormányt, hogy a közalapítványnak juttatandó vagyoni körrõl és annak mértékérõl folytasson tárgyalásokat a magyarországi zsidóságot képviselõ szervezetek képviselõivel; az ajánlás 8. pontjában pedig Szabó Iván a vagyoni kör felsorolását tartalmazó szövegrész elhagyását kezdeményezi. Elõször a külügyi bizottság javaslatát teszem fel szavazásra a kiegészítõ ajánlás 2. pontja szerint. A módosító javaslatot az alkotmányügyi bizottság és az elõterjesztõ is támogatja. Kérdezem az Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Köszönöm. Az Országgyûlés 206 igen szavazattal, 66 nem szavazattal, 21 tartózkodás mellett a módosító javaslatot elfogadta.

Most Szabó Iván javaslatát teszem fel szavazásra az ajánlás 8. pontja szerint. A módosító javaslatot a bizottságok nem támogatják. És a tisztelt Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Köszönöm. Az Országgyûlés a módosító javaslatot 75 igen szavazattal, 217 nem szavazattal, 5 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Tisztelt Országgyûlés! Mielõtt tovább haladnánk a szavazásban, engedjék meg, hogy tisztelettel köszöntsem a díszpáholyban helyet foglaló Luciano Violante urat, az olasz képviselõház elnökét és kíséretének tagjait. (Taps.) Magyarországi megbeszéléseikhez sok sikert kívánunk.

Az ajánlás 11. és a kiegészítõ ajánlás 4. pontja alternatív megoldást kínál az országgyûlési határozati javaslat 3. pontjának módosítására, ugyanakkor a 11. pont magában foglalja a 10. pontban lévõ indítványt. Szabó Iván javaslata szerint az alapítói vagyon juttatásához szükséges törvényjavaslatot és a közalapítvány alapító okiratát terjessze a kormány az Országgyûlés elé. Sepsey Tamás azt indítványozza, hogy egy törvényjavaslat kerüljön beterjesztésre. Tímár György Szabó Iván javaslatára eltérõ szövegezésû indítványt terjeszt elõ. Elõször Tímár György javaslatát teszem fel szavazásra a kiegészítõ ajánlás 4. pontja szerint. Az alkotmányügyi és az emberi jogi bizottság támogatja, a külügyi bizottság nem támogatja. És az Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 101 igen szavazattal, 173 nem szavazattal, 28 tartózkodás mellett nem fogadta el. 83

Most Szabó Iván javaslatát teszem fel szavazásra az ajánlás 11. pontja szerint. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. És az Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Köszönöm. Az Országgyûlés a módosító javaslatot 71 igen szavazattal, 211 nem szavazattal, 13 tartózkodás mellett nem fogadta el.

Most Sepsey Tamás javaslatát teszem fel szavazásra az ajánlás 10. pontja szerint. Nem kapta meg a bizottságok támogatását, de a képviselõcsoport kérte a szavazást. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Köszönöm. Az Országgyûlés a módosító javaslatot 87 igen szavazattal, 209 nem szavazattal, 7 tartózkodás mellett nem fogadta el.

A kiegészítõ ajánlás 5. pontjában Tóth Pál az országgyûlési határozati javaslat 3. pontjának módosítását javasolja. Ebben azt kezdeményezi, hogy a kormány az alapítói vagyon juttatásához szükséges törvényjavaslatokat november 30-ig terjessze az Országgyûlés elé.

(17.20)

A javaslatot az elõterjesztõ, az alkotmányügyi és a külügyi bizottság támogatja, az emberi jogi bizottság nem támogatja. És az Országgyûlés? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Köszönöm. Az Országgyûlés a módosító javaslatot 185 igen szavazattal, 108 nem szavazattal, 9 tartózkodás mellett elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! Határozathozatalunk végére értünk. Megkérdezem, hogy van-e valakinek tudomása olyan módosító javaslatról, amelyrõl kellett volna, de nem határozott az Országgyûlés? Ilyen jelzés nem érkezett, a zárószavazásra várhatóan jövõ heti ülésünkön kerül sor.

Tisztelt Országgyûlés! Soron következik a munkaügyi ellenõrzésrõl szóló törvényjavaslat zárószavazása. Az elõterjesztést T/2666. számon, az egységes javaslatot pedig T/2666/8. számon kapták kézhez képviselõtársaim. Mivel az egységes javaslathoz senki nem nyújtott be módosító javaslatot, a határozathozatal egyetlen döntést igényel. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, hogy elfogadja-e a munkaügyi ellenõrzésrõl szóló törvényjavaslatot az egységes javaslat szerint? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Köszönöm. Kimondom a határozatot. Az Országgyûlés 297 igen szavazattal, 3 nem szavazattal, 2 tartózkodás mellett a törvényjavaslatot elfogadta.

Tisztelt Országgyûlés! Megadom a szót dr. Gyõriványi Sándor úrnak, aki a Független Kisgazdapárt képviselõcsoportjának szavazatát kívánja megindokolni.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage