Petõ Iván Tartalom Elõzõ Következõ

DR. PETÕ IVÁN (SZDSZ): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Nem tisztem, hogy ügyrendi kérdésekben állást foglaljak. Ha erre nincs lehetõség, csak szeretném jelezni, hogy napirend elõtt is csak ahhoz lehet hozzászólni, amihez a napirend elõtti felszólalás elhangzott és itt másról is szó esett már.

Én az SZDSZ nevében azt a kérdést szeretném feltenni, hogy az elhangzottak alapján nem világos, hogy hol húzódik az élesebb választóvonal a kormánypártok és az ellenzék között, vagy az ellenzéken belül. Tudniillik ellenzéki és kormánypártok között a tények megítélésében nagyon sokszor közelálló vélemény alakul ki, legfeljebb a következtetésekben van eltérés, ugyanakkor vannak ellenzéki pártok, amelyek a tények totális ismeretének hiányában tesznek nyilatkozatot.

(9.20)

Olyan nyilatkozatot a magyar parlamentben tenni, hogy a magyar- szlovák kapcsolatban valami analógiát keressünk a 40 éves háború utáni izraeli-palesztin megbékéléshez, ahhoz a megbékéléshez - idézõjeles megbékéléshez -, amelyik teljes mértékben megosztja Izraelt, képtelen ötlet, és azt gondolom, komoly ember nem javasolhat tárgyi ismeretek birtokában ilyesmit.

Azt gondolom, hogy ma Szlovákiában nem pusztán az ottani magyarság kérdésérõl van szó, hanem valóban - és ebben ellenzéki képviselõtársaim egy részével teljes mértékben egyetértek - a szlovákiai demokráciáról van szó. Ez az egyik tragédiája Szlovákiának, hogy miközben a demokrácia alapkérdéseirõl esik szó Szlovákiában és a szlovákiai demokratikus erõket is komoly hátrány érinti, hiszen szlovákok is tüntetnek az ottani kultúrpolitika ellen, aközben külön hátrányok érik az ottani magyar kisebbséget. Ebben, azt hiszem, nem megosztott az ellenzék, ebben az értékelésben, és a kormánypártok. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypárti padsorokban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage