Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselõtársaim! A Független Kisgazdapárt már 1989-ben felvetette a fontosságát az ázsiai, csendes-óceáni térséggel való gazdasági kapcsolataink kiépítésének, hiszen már akkor jeleztük, hogy a harmadik évezred kezdete egyértelmûen e térség gazdasági elõretörése jegyében fog zajlani. Akkor elég nagy értetlenséget talált a mi felszólalásunk, noha 1990 nyarán a Házban is megismételtük azt.

A Független Kisgazdapárt a térség országai közül kiemelten foglalkozott Tajvannal, hiszen a tajvani gazdaság fejlõdése olyan dinamikus és egyértelmûen szembeötlõ volt, amelyre a nehéz problémák sorozatával küszködõ magyar gazdaságnak fel kellett volna figyelnie. Elég, ha arra utalok, hogy ma körülbelül 100 milliárd dollár az az összeg, amely beruházásra vár önmagában Tajvanból. A környezõ országok sorozatosan kezdtek minket leelõzni, noha Magyarországot számos ok miatt választotta volna a tajvani fél a gazdasági törekvései bázisországává. Így utalnék arra, hogy Ausztria, észrevevén ennek a térségnek a fontosságát, már több mint tíz évvel ezelõtt Tajpejben kereskedelmi irodát létesített. Én magam jártam ott, és megállapítottam, hogy óriási haszonnal mûködik ez a kereskedelmi iroda.

A magyar fél tulajdonképpen nem zárkózik el a kereskedelmi iroda létesítésétõl, hiszen több alkalommal nyilatkozott úgy, hogy a kereskedelmi iroda létesítését maga is szükségesnek tartja. Legutoljára a honvédelmi miniszter nyilatkozott a miniszterelnök nevében ekként, de a tajvani fél - és errõl konkrét tudomásunk van - megelégelte a huzavonát, hiszen hat éven keresztül itt a lényegét tekintve nemcsak hogy nem történt semmi, hanem olyan visszalépés is történt, mint például érdemes felidézni, hogy 1995-ben tíz fõ kapott Magyarországról ösztöndíjat Tajvanba, igaz, hogy ebbõl hét vette azt igénybe, de 1996-ban ez a létszám lecsökkent kettõre, de csak egy vette igénybe. A következõ évben pedig a tajvani fél azt tervezi, hogy teljesen megszünteti ezt az ösztöndíjrendszert.

Úgy tudjuk, hogy Prága vagy Ljubljana kerülhet szóba olyanként, ahová a jelenlegi budapesti kereskedelmi irodát át fogják helyezni, és már elõre szeretném jelezni, hogy ne nyugtassa meg a Külügyminisztériumot az a tény, hogy a kereskedelmi iroda élére most került új vezetõ, mert nekünk konkrét tudomásunk van arról, hogy megelégelték azt, hogy a magyar fél ilyen felelõtlen módon elodázza a kérdés megoldását.

(09.40)

Szeretném jelezni, hogy egy igen jelentõs gazdasági kapcsolatot felvetõ lehetõséget mulaszt el a magyar kormány. Ha pénzügyi akadálya van annak, hogy a kereskedelmi irodát létrehozzák, szeretném jelezni, hogy a Kisgazdapárt tájékozódó tárgyalásai addig eljutottak, hogy akár jószolgálati küldöttségünket ajánlhatjuk fel arra, hogy teszem azt, hogyha konkrét idõpontban megegyezünk a kereskedelmi iroda létrehozásában, akkor a Független Kisgazdapárt el fogja érni, hogy az induló év egy bizonyos hányadát a tajvani fél fedezze.

De tovább késlekedni nem lehet, mert ha áthelyezik a kereskedelmi irodát Budapestrõl, akkor egy nagyon nagy lehetõséget fogunk elmulasztani. Köszönöm a türelmüket, és várom a külügyminiszter úr válaszát. (Taps az FKGP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage