Csépe Béla Tartalom Elõzõ Következõ

CSÉPE BÉLA (KDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A távol-keleti térség, óriási távolsága ellenére, valóban nagyon fontos gazdasági szempontból is - úgy gondoljuk - Magyarország számára, ezért csatlakozunk ehhez a felvetéshez.

A távol-keleti térségrõl általában beszélve, valóban külön ki kell emelni a Tajvani Köztársasággal való kapcsolatunkat.

Tudomásom szerint nagyon hosszú évek óta, még az elmúlt kormány idõszakára húzódik vissza a Tajpejben megnyitandó magyar kereskedelmi irodának az ügye. Mint ismeretes, a Tajvani Köztársaság itt Budapesten már régen mûködteti a Taipei Trade Office-t, és ezen keresztül bizonyos gazdasági elõnyök már származtak az ország számára.

Mi úgy gondoljuk, hogy a tajpeji irodánk megnyitása lehetséges, hogy költséges, de mindenképpen ellensúlyozni fogják azok a gazdasági elõnyök, amelyeket ennek az irodának a révén nyerni lehet. Ilyen szempontból semmiképpen nem lesz ráfizetés.

Mi úgy gondoljuk, hogy valóban megfontolandó, hogy Tajvanban ilyen irodát lehet-e nyitni a nagy Kína érzékenysége miatt, azonban megítélésünk szerint lehet, hiszen nemcsak Magyarország nyitna ott, hanem már mûködik több kelet-európai államnak is ott irodája.

Tehát ezt a tabut tulajdonképpen most már félre kellene tenni, hanem konkrétan a magyar gazdasági érdekek mentén gondolkozva, mi is úgy véljük, hogy eljött az ideje, hogy tegyünk pontot ennek az igen hosszú idõ óta húzódó ügynek a végére, és tegyünk lépéseket ennek a Tajpejben megnyitandó magyar kereskedelmi irodának a megnyitására - még egyszer hangsúlyozom, hogy - saját gazdasági érdekeink szempontjából. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage