Kis Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KIS ZOLTÁN földmûvelésügyi minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Egyetlenegy gondolatra szeretnék itt reflektálni, amit Rott Nándor képviselõ úr elõadott, nevezetesen, hogy minden mezõgazdasági kistermelõi jövedelem adóköteles lesz. Ez egyszerûen nem igaz. Nem igaz. Nemcsak a 100 ezer forint alatti nem lesz az, hanem ha valaki a költségelszámolást választja, 400 ezer forint jövedelem esetében - jövedelem, nem árbevétel - még mindig nem kell egy fillér adót sem fizetnie. Önnek, képviselõ úr, 400 ezer forint jövedelme után körülbelül 100-110 ezer forint adót kell majd befizetni a következõ évben. A mezõgazdasági termelõnek ezt nem kell megtennie.

Ha valaki az átalányadózást választja, a mostani rendszernek megfelelõen, akkor 1 millió forint árbevételnél, ha állattenyésztéssel foglalkozik, 12 ezer forintos adót kell évente megfizetnie. Tehát körülbelül havi ezer forint adót lesz köteles az az árutermelõ befizetni, akinek már 1 millió forintos árbevétele van.

Ha növénytermesztéssel foglalkozik, akkor ez valamivel több, akkor ez évi 30 ezer forintnyi adót jelent. Még egyszer hangsúlyozom: 1 millió forintnál. Tehát ebbõl tessék levenni még a 100 ezer forintot, amely adómentesen elõállítható, mint árbevétel, ehhez tessék hozzárakni az 1 millió forint közötti különbözetet, az 900 ezer forint, ennek tessék venni a 8 százalékát, az 72 ezer forintos vélelmezett jövedelem, aminek az adótartalma nem lesz több, mint 10-12 ezer forint.

Tehát ne mondjunk valótlanokat, kedves jó képviselõ úr. Olvassuk el a törvényt, és azt mondjuk itt a közvélemény elõtt, ami ebben benne van. Ne keltsünk hangulatot.

Az igaz, hogy bonyolultabb lesz az eljárási szabályok esetében - itt a módosító indítványokon törekedjünk arra, hogy egyszerûsítsük ezt a nyilvántartás-vezetést, a kistermelõk érdekében. Ebben partnerek vagyunk. Az elõbb Bogárdi úrnak is jeleztem - fejbólintással -, hogy az adóelõleg-megfizetésnél is partnerek vagyunk, hogy egy más technikát találjunk, de azt ne mondjuk, hogy a kistermelõk agyon lesznek adóztatva, mert ez nem igaz. Köszönöm szépen. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage