Dögei Imre Tartalom Elõzõ Következõ

DÖGEI IMRE (FKGP): Köszönöm szépen, elnök asszony. Csak vissza kell térni erre a problémára immáron sokadszor, de valóban egyetértek én azzal, hogy errõl a technikáról elfeledkezünk.

Ez a technika hasonlít a mezõgazdasági termeléshez is, hisz a kis-, egyszerû embernek nem áll a technika a rendelkezésére, és ugyanúgy akarna õ is élni ebben az országban, mint egy nagyobb vállalkozó, és azokkal az utalvánnyal szerzett földekkel kötelezõ vállalkozónak lenni.

Ez benne van ebben a körben, az megcsinálja a maga adminisztrációs kérdését, de éppen ezért, a kisember védelmében ez viszont már nem történik meg, errõl beszélnénk. Én köszönöm most az elõzõ képviselõnek a fejtegetését, ebben kéne lépnünk.

Igen ám, de amikor egy ilyen fonákos vita alakult, akkor ez sehova se megy. Csak egy helyben topogunk. Mindenképpen meg kell csinálni ezt a dolgot.

Kérem, a '46-os rendelkezést emlegette az államtitkár, valóban így történt. Egy termelõi igazolványt kellett nekik váltani. Nincs is semmi baj, de akkor nem voltak ezek az óriási fizetnivalók. Mert teljesen mindegy, hogy milyen módszerrel szedi ki a zsebébõl a pénzt, csak kivegye.

Ahhoz viszonyítva ma kérem 15-16 tétel van olyan, ami kiszedi a pénzt minden magyar állampolgárból, aki valamit elõállít. Ez az egyik dolog. Ez aggasztja a parasztságot ott kinn, a végeken.

A másik dologgal nem értek egyet, én is jártam Nyugaton. Kérem, az a vöröshagyma, amit a Jászságban termelnek, az magáért beszél, az minõség. Nem olyan a holland, ne haragudjanak. Bármilyen minõséget mondanak, de az korántsem éri azt a minõséget el.

Én egyszer itt beszéltem az állattenyésztésrõl, ugyanaz. Az a csirke, amit ezelõtt 40-50 évvel termelt a magyar paraszt, az, ahol most üres a porta, sokkal minõségibb zamata volt, azért eljöttek anélkül, hogy nem lettünk volna Európában. (sic!) Ez a mai csirke, amit most termelnek, ez fõzeléknek való, de nem paprikás csirkének. Csak ezt akartam kiegészítésképp, hogy a mondanivalójával értsünk egyet. Köszönöm szépen.

(12.00)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage