Ungár Klára Tartalom Elõzõ Következõ

UNGÁR KLÁRA (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök asszony. A személyi jövedelemadó-rendszert Magyarországon 1988-ban vezették be, bizonyos hosszabb elõkészítés után. A családi jövedelemadó-rendszer bevezetése körülbelül olyan mértékû változás lenne, mint a nem adózásból a személyi jövedelemadó bevezetése.

Többek között a családipótlék-rendszerhez is érdemes lenne hozzányúlni, vagyis nem is hagyhatnánk úgy. Tehát ha ma eldöntenénk, hogy a személyi jövedelemadózás helyett egy családi típusú jövedelemadózást fogunk a közeljövõben, vagy a jövõben végezni, akkor tényleg ma el kellene kezdeni a munkálatokat ahhoz, hogy 2000-re egy életképes rendszer mûködjön. Ez azt jelenti, hogy tulajdonképpen elfogadhatjuk azt a kritikát, hogy '94-ben nem kezdtünk el egy családi típusú, illetve családi jövedelemadó-rendszeren gondolkodni. Ami miatt nem vehetjük a kritikát magunkra, hogy a kormányprogram is csak olyan finoman fogalmazott, hogy családi jellegû elemeket fog az adórendszerbe bevonni, és nem családi jövedelemadó-rendszer bevezetését ígérte '94-ben.

Hozzáteszem, akkor érdemes egy családi típusú jövedelemadó- rendszert bevezetni, ha az adókulcsok már lényegesen alacsonyabbak, mint most, illetve a különbségek az alsó és felsõ margó között alacsonyabbak. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage