Demeter Ervin Tartalom Elõzõ Következõ

DEMETER ERVIN (MDF): Köszönöm szépen a szót, elnök úr. Tisztelt Képviselõtársaim! A jelenlegi parlament megtette az elsõ lépést a közbeszerzések szabályozása területén, megalkotta a közbeszerzési törvényt. Ezt mindenféleképpen eredménynek kell tekintenünk, még akkor is, ha látjuk és tapasztaljuk, hogy rendkívül sok visszaélés tapasztalható a közbeszerzések területén.

Megítélésünk szerint két oka van annak, hogy ezzel a kérdéssel még foglalkozni kell. Az egyik az, hogy nagyon sok olyan szerzõdés van, amelyik még a közbeszerzési törvény hatálybalépése elõtt született, illetve nagyon sok önkormányzat, és erre jó példa a fõvárosi önkormányzat, kijátssza olyan módon a közbeszerzési törvényt, hogy egy régebbi szerzõdést kötött és azt folyamatosan bõvítgeti. Így fordulhat elõ például, hogy a másik nagy ilyen alkuszdíjra, az egymilliárd forint fölé kerülõ alkuszdíjra érvényes szerzõdése van úgy egy ügyvédi irodának a fõvárosi önkormányzattal, hogy arra pályázat nem történt. Nagyon sok olyan szerzõdés van még, ami a hatálybalépés elõtt készült, illetve megtalálják azokat a kiskapukat, amik a jelenlegi idõszakra is átirányítják.

A másik talán egy általánosabb és egy morális jellegû probléma, hogy bizony nagyon kicsi az országban az önkéntes jogkövetés, és ennek megítélésünk szerint a kormányzat is részese. Ezért szeretnénk felhívni arra a figyelmet, hogy milyen rossz példával járt elöl, pontosan az említett vagyonátadási kérdésben, hogy nem az önkéntes jogkövetést alkalmazta, hanem ilyen kétes értékû módszerekkel ilyen botrányos megoldáshoz vezetett.

Ezért tisztelettel azt javasolnánk, hogy találják meg a módját, hogy a kormány az önkéntes jogkövetésben járjon élen, és mutasson jó példát a társadalomnak, nem úgy, mint ahogy ezt eddig tette. Köszönöm a figyelmüket. (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage