Kónya Imre Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KÓNYA IMRE, a nemzetbiztonsági bizottság elnöke: Tisztelt Országgyûlés! Az egyes fontos tisztségeket ellenõrzõ bizottság tagjai korábban a Miniszterelnöki Hivatal állományához tartoztak, az õ javadalmazásukról a Miniszterelnöki Hivatal rendelkezett.

A legutóbbi törvénymódosítás értelmében a bírák díjazásáról az Országgyûlésnek kell rendelkeznie. Ez elvileg kétféleképpen történhet: vagy országgyûlési határozatban, vagy pedig törvényben. A bizottság álláspontja szerint hasonlóan az ezzel összehasonlítható jogállású személyekkel - bírák, köztisztviselõk, közalkalmazottak és a többi -, indokolt, hogy a bizottság tagjainak a díjazásáról is törvényben történjék rendelkezés, célszerû az eredeti alaptörvény módosításával rendelkezni a bírák javadalmazásáról.

Ami pedig az összegszerûséget és a rendelkezés tartalmát illeti, a bizottság a jelenlegi javadalmazásoknak megfelelõ összeget határozza meg a köztisztviselõi törvényben meghatározott alap kilences szorzójával.

Gyakorlatilag azt jelenti, hogy egy legfelsõbb bírósági beosztott bíró - tehát nem tanácsvezetõ bíró - 60 éves, nem tanácsvezetõ bíróval azonos a bizottság tagjainak, a bíráknak a javadalma, amennyiben el fogja fogadni a nemzetbiztonsági bizottság törvénymódosítását a tisztelt Országgyûlés. Köszönöm szépen, hogy meghallgattak. (Taps az MDNP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage