Miklós László Tartalom Elõzõ Következõ

MIKLÓS LÁSZLÓ, a költségvetési és pénzügyi bizottság elõadója: Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Ház! A költségvetési és pénzügyi bizottság a jövedéki szabályozásról és ellenõrzésrõl, valamint a bérfõzési szeszadóról szóló 1993. évi LVIII. törvényt október 9-i ülésén tárgyalta meg. Ennek általános vitára való alkalmasságáról ott foglalt állást. A bizottság ülésén csak kormánypárti hozzászólás volt, azonban késõbb egy ügyrendi vita kapcsán az is kiderült - közvetett módon -, hogy az elhangzottakkal az ellenzék is egyetért, csak más következtetésre jutottunk. Kormánypárti oldalról a benyújtott törvényjavaslatot általános vitára alkalmasnak ítéltük, míg a jelen lévõ ellenzéki képviselõk ezt nem így minõsítették.

A törvényjavaslat lényege - mely, ugye nem túl nagy terjedelmû -, az államtitkári expozéból kiderült, hogy tulajdonképpen három dologra irányult. Kiterjeszti a törvény hatálya alá tartozó kõolajtermékek körét immár harmadszor, a jogalkalmazás megerõsítéséhez fogalmaz meg néhány olyan szabályt, amely lehetõvé teszi a hatóságok eredményesebb és hatásosabb eljárását, és végül a jogkövetkezmények tekintetében kezel létezõ ellentmondásokat.

A bizottsági ülésen megfogalmazódott, hogy a termékek kiterjesztése két következményre mindenképpen vezet, egyrészt növekszik az adóalanyok száma és ahogy ezt a tavalyi vitában már egyszer elmondtuk, eljuthatunk oda, hogy a cipõpasztagyártó is jövedéki alany lesz, és mindez egyre költségesebb ellenõrzéssel jár, miközben - legalábbis az eddigi tapasztalatok arra mutatnak - a megtett lépések mérsékelt eredményre vezetnek.

(18.10)

Az illetékességi szabályok oldása fontos segítség a jogalkalmazóknak, ezért ezt egyértelmûen támogatjuk. A törvényjavaslat tartalmaz néhány olyan evidenciát is, amely a jogalkalmazók javaslatára került bele. Összességében a bizottság úgy foglalt állást, hogy a törvényjavaslat megfelel az általános vitára való alkalmasság kritériumainak, és az általános vitára bocsátást támogatja. Köszönöm. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage