Orosz Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. OROSZ SÁNDOR, a mezõgazdasági bizottság elnöke, a bizottság elõadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Országgyûlés! Kedves Képviselõtársaim! A mezõgazdasági bizottság ugyancsak az október 9-i ülésén foglalkozott a jövedéki szabályozás és ellenõrzésrõl, valamint a bérfõzési szeszadóról szóló '93. évi LVIII. törvény módosítását kezdeményezõ törvényjavaslattal. Ezt a törvényjavaslatot megvitattuk. Ebben a vitában a bizottságnak mind a kormánypárti, mind pedig az ellenzéki része, tehát a képviselõk túlnyomó többsége emlékeztette az elõterjesztõt arra, hogy immáron sokadszor nyúlunk ehhez a jövedéki törvényhez. Indokoltabbnak tûnik - vagy tûnt volna - egy új törvény megalkotása.

Az ebben való egyetértés természetesen ma már kezelhetetlen, hiszen egy törvényt módosító törvényjavaslat van elõttünk. Ezzel már egy új, egységes törvény gondolatával van összefüggésben az is, hogy firtatta a bizottsági ülés azt, hogy szó volt korábbi alkalmakkor a jövedéki biztosíték bizonyos könnyítésérõl, elsõsorban az agrárszférát érintõ ügyekben. Ez jelenleg nincs napirenden. Tudomásul vette a bizottság, illetõleg elfogadtuk azokat a válaszokat, amelyek arra vonatkoztak, hogy még nincsen kellõ tapasztalat ezen könnyítések bevezetésére.

Foglalkozott a bizottság a jövedéki termékek körének vizsgálatával is. Talán emlékeznek sokan, képviselõtársaim, a fûszerpaprika körüli problémakörre, ami itt a plenáris ülésen több alkalommal foglalkoztatta a tisztelt Házat. Maga a jövedéki termékek köre olyan értelemben most nem került módosításra, miszerint a fûszerpaprika változatlanul jövedéki termék, de - és ezt megnyugvással fogadta a mezõgazdasági bizottság - a fogyasztási adóról szóló törvény megfelelõ rendelkezései azért ezen a helyzeten nagymértékben enyhítettek.

Összegezve, a bizottság a törvényjavaslatot általános vitára bocsátotta, a szavazás során 15-en szavaztak e mellett, öten ellene és egy tartózkodás volt. Mindezek figyelembevételével javasoljuk tehát a törvényjavaslat megtárgyalását és elfogadását. Köszönöm figyelmüket. (Taps a kormánypártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage