Ivanics István Tartalom Elõzõ Következõ

IVANICS ISTVÁN (KDNP): Köszönöm. Tisztelt Elnöknõ! Kedves Képviselõtársaim! A jövedéki szabályozásról és ellenõrzésrõl, valamint a bérfõzési szeszadóról szóló '93. évi LVIII. törvény módosítása tehát ismét napirenden van. Sokadszor módosítunk, s egyre bõvebben. A bõség abból is következik, hogy a legutóbbi módosításokat is módosítjuk. Nem állítom, hogy szükségtelenül, de a törvény követhetõségét biztosan nem erõsíti. Például a fûszerpaprika-õrleménynek jövedéki termékké minõsítése akkor is, most is sok kérdõjelet vet fel.

A gazdasági élet nem tûri az ésszerûtlenségeket és a pótcselekvéseket. A termékminõsítési és -ellenõrzési feladatokat nem lehet megoldani törvényi fenyegetésekkel, indokolatlan bürokráciával, mely jelentõs költségnövekedést is elõidéz. Figyelemre méltó a köztehertartozás-rendezés filozófiájában és gyakorlatában történõ változás. Fenyegetett helyzetben tartja a jövedékest engedélyezési és mentességi oldalról is. A jelenlegi eljárásrendszerben bonyolultságából eredõen is protekcionizmusra ad lehetõséget.

Az adózás rendjében történt változások és a vámszervek hatáskör- felszippantása - a megyei vagy országos parancsnokság ügykiemelési jogát értem ezalatt - tovább növeli a bizalmatlanságot a hatóságok irányában, és túlhatalmat fejleszthet ki. A macska-egér játszmában világosabb és kötöttebb termékpályákat igyekszik a javaslat kialakítani, de nem mutatkoznak azok a gazdasági emelõk, melyek segítenék a szegény egeret, hogy végig is tudjon szaladni ezeken a pályákon.

Az elkövetett jogsértéssel, szabálytalansággal arányosabb büntetési tételek szándékolt bevezetése méltánylandó, de nem elég a mûködtetés távlatos gördülékennyé tételéhez. Az elmúlt évek és a közelmúlt durva visszaélései a motorhajtóanyagok területén állandó módosítást szuggeráltak, mely a jelenlegi javaslatban - szerintem - túlszabályozáshoz vezetett. A 2. § (2) bekezdése a törvény hatálya alá vonja a kõolajtermékeken kívüli egyéb terméket is, mely belsõ égésû motorok üzemanyagaként adózatlanul értékesül.

Felvetõdik a kérdés, tisztelt képviselõtársaim, hogy a növényi eredetû hajtóanyagok felhasználását nem volna-e célszerû kivonni ezen szigorú elõírás alól. Természetesen nem egyszerû kérdés ennek a szabályozása, de az alternatív felhasználás kutatása mindenképpen megkívánja, hogy tegyünk valamit. Hiszen a világ számos országában a növényi anyagokból kinyert szesz vagy olajszármazék, repceolaj és egyéb növényi olajok felhasználása mind a benzines, mind a dízelüzemû jármûveknek alternatív hajtóanyagai. A gondot és a problémát inkább ott látom, hogy ezeknek a jelenlegi kõolaj-származékú hajtóanyagokban való keverése is alkalmazható, tehát ezzel is lehet valóban visszaéléseket elkövetni ezen jövedéki termékek irányában.

Viszont ha azt mérlegeljük, hogy a mezõgazdaságban egy rendkívül hatékony alternatív energiaforrást jelentene az, hogyha tudatosan vállalná ezen növényi eredetû hajtóanyagoknak a kísérletezését, illetve a jármûiparban való felhasználását, akkor a mezõgazdaságnak tudnánk segítõ kezet nyújtani, hogy azokon a területeken, ahol valójában nem lehet olyan hatékony gazdálkodást folytatni, kukorica vagy egyéb kultúrnövények termelésével, ott ezen hajtóanyagok termelése a jövedéki terhek mellõzésével gazdaságossá tehetõ.

(18.40)

Úgy gondolom, hogy ezt mindenképpen meg kell fontolni, és talán ehhez az elõterjesztõnek külön szakvéleményt kellene bekérni, hogy ezen kérdés hogyan rendezhetõ. Nem tudom, hogy az államtitkár úr hogyan tud erre reagálni, hogy ez elképzelhetõ-e még a törvényalkotás folyamatában, mert valóban irritáló ez a nagyon sok módosítás a jövedéki szabályozás területén, de mindenképpen ezt a kérdést napirendre kell venni, és ezen alternatív növényi eredetû hajtóanyagoknak az alkalmazását szabályozni kell a törvényben, illetve lehetõséget kell adni arra, hogy az ezekkel történõ kísérletezés, illetve a felhasználás megindulása megfelelõ kedvezményekkel megtörténhessék. Én ehhez kérem a tisztelt képviselõtársaim és az államtitkár úr segítségét is, hogy ehhez tudjunk még ezen szabályozási idõszakban valamit hozzátenni. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Szórványos taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage