Kis Gyula József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KIS GYULA JÓZSEF (MDF): Köszönöm szépen, elnök úr. Tisztelt Képviselõtársaim! Pokorni Zoltán úr egy igen lényeges kérdést érintett a demokrácia mûködésével kapcsolatban. Nevezetesen azt a kérdést, hogy a politikai pártok erõviszonyai, amelyek a parlamentben és a törvényhozásban leképzõdnek a választások után, mi módon vihetõk át a nem politikai szféra résztvevõire. Ez egy alapvetõ kérdés. Elhangzott itt korporáció és egyéb, ezzel kapcsolatos utalás.

A véleményünk szerint, a Magyar Demokrata Fórum véleménye szerint pontosan az a plurális demokrácia lényege, hogy a különbözõ célra szervezõdött testületek, különbözõ cél érdekében megválasztott testületek ne azonos politikai erõk játékának a leképzései legyenek. Mint Héthy államtitkár úr mondta, ne legyenek politikai befolyás eszközei. Ezek után nehéz Héthy államtitkár úrnak a megjegyzését az MSZP és a Fidesz képviseleti arányáról értelmezni ennek fényében, továbbá rendkívül nehéz elfogadni az érvelést akkor, amikor az általa említett, legnagyobb támogatottságú szakszervezet képviselõi, vezetõ tisztségviselõi tagjai a frakciónak, és ennek következtében a választásokon támogatói voltak a pártnak.

Kérem szépen, tessék eldönteni, hogy most politikai pártok leképzését óhajtják-e az érdekegyeztetésben és a társadalombiztosításban, vagy elfogadják azt, hogy az külön terület, és ennek megfelelõen külön választások, más érdekviszonyok tükrözõdései legyenek. Köszönöm. (Taps a kormánypárt padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage