Csépe Béla Tartalom Elõzõ Következõ

CSÉPE BÉLA (KDNP): Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az itt szóban forgó kérdés különösen fontos, fõleg annak a fényében, hogy elmaradt a társadalmi-gazdasági megállapodás. Ennek az elmaradása - mint a kormányzat egyik legnagyobb fiaskója - különösen fontossá teszi azt, hogy megfelelõ érdekegyeztetés történjen, hiszen sokszor elhangzott itt a parlamentben, hogy erre a kormány is hangsúlyt akar helyezni.

Ezekben a jelenségekben, amit itt hallottunk, mintha a fordítottja tükrözõdne. Meg kell jegyeznem, hogy az a súlytalanság, ami mostanában jellemzi az ÉT-tárgyalásokat, az a befolyástalanság az ügyekre erre mutat, és valahogyan mindenképpen kísért itt - ahogy az elõttem szólók is rámutattak erre - a múltnak a reflexe. Komolyan aggódunk azért, hogy itt a demokrácia sérül az érdekegyeztetésben. Államtitkár úr azt mondta, hogy a kormány nem kíván ebbe beavatkozni, tehát mintegy a kívülállónak a távolságából ítéli meg a dolgot, és ott történik, ami történik, a demokrácia szabályai szerint.

Csakhogy - sajnos - ennek ellentmond sok más tény; így meg kell hogy említsem ebben a rövid idõben mindenképpen azt, hogy a Magyar Hírlapban olvashattuk az államtitkár úrnak egyik nyilatkozatát, amely szerint újságírók elõtt azt szögezte le, hogy az a kardinális kérdés, hogy az MSZOSZ, a SZEF mit szólnak a kormány tárgyalási javaslataihoz.

Tehát az egyes szakszervezetek közül igenis kiemelt egyeseket, amelyek talán egyenlõbbek az egyenlõbbeknél. Tehát ennek a kiemelése mutatja, hogy itt mégsem arról van szó, hogy a kormány ilyen elegánsan kívül áll, hanem - sajnos - a múlt régi reflexe alapján azt szeretné, hogy legyen egy kormányhû szakszervezet, amely antidemokratikusan mûködik. Ennek az elhárítására mindent meg kell tenni. Köszönöm figyelmüket. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage