Szilágyiné Császár Terézia Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZILÁGYINÉ CSÁSZÁR TERÉZIA (KDNP): Köszönöm szépen a szót, elnök asszony. Tisztelt Államtitkár Úr! Az ön minisztere az elmúlt egy- két hétben Nyíregyházán járt, és ünnepélyes keretek között átadott egy kábeltévé alapú, Internet csatlakozással rendelkezõ számítógépet az Apáczai Csere János Gyakorlóiskolának. Borzasztóan örültünk neki.

Azonban a miniszter úr látogatása után két-három nappal a Kelet- Magyarország címû napilapban "Korai búcsú a fõiskolától" címmel megdöbbentõ írás látott napvilágot egy felmérés alapján. Eszerint Nyíregyháza három fõiskolájában közel 80-100 fõre tehetõ azon hallgatók száma, akik részben abbahagyták, nagyobb részben meg sem tudták kezdeni felsõfokú tanulmányaikat anyagi okokra hivatkozva; vagyis úgy véljük, a kormány elhibázott tandíjrendelete miatt.

E hír számunkra azért is megdöbbentõ, mivel mind a miniszter úr, de például Jánosi György az oktatási és kulturális bizottság elnöke többször nyilatkozott ugyanezen lapok hasábjain is, hogy az új tandíjrendelet kizárja annak a lehetõségét, hogy rossz anyagi helyzete miatt akár egyetlen hallgató is kimaradjon.

A kereszténydemokratákat megdöbbenti ez az adat, mert mi elfogadhatatlannak tartjuk, hogy akár csak egyetlen tehetséges fiatal is kiessen a felsõfokú oktatásból a kormány felelõtlen lépése miatt.

Természetesen mondhatnám azt, hogy ez csak a szegény családok gyermekeit érinti, de ez ma már nem igaz, hisz a középosztály gyermekeit is érinti. Bár meg kell mondjam, hogy ennek a három fõiskolának a vonzáskörzetében elsõsorban a szegény családok gyermekei nem juthattak be.

Itt tehát most tetten érhetõ az esélyegyenlõtlenség, ami számunkra teljességgel elfogadhatatlan, azért mert a kormány úgy vezette be a tandíjat, hogy nem építette ki mellé sem az elérhetõ hitelrendszert, sem a megfelelõ kompenzációs rendszert. Kérdezem ezért öntõl, készült- e felmérés arról, hogy az országban hányra tehetõ azon (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) fiatalok száma, akik hasonló okok miatt kimaradtak, vagy csak e válságtérségben érzékelhetõ? Mit kíván tenni ön és a kormány, hogy (Az elnök pohara megkocogtatásával ismét jelzi a felszólalási idõ leteltét.) ne forduljon elõ ilyen? És végül mit üzen ezeknek a szabolcsi gyerekeknek, hová... (Az elnök kikapcsolja a felszólaló mikrofonját. - Taps a jobb oldalról.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage