Szabó Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZABÓ ZOLTÁN mûvelõdési és közoktatási minisztériumi államtitkár: Köszönöm, elnök asszony. Tisztelt Ház! Tisztelt Képviselõ Asszony! Nem tudom a szóban forgó újság honnan szerezte ezeket az adatokat, az adatok azonban egészen biztosan hibásak. Hibásak azért, mert a kormány tandíjrendelete a most tanulmányaikat megkezdettek vagy megkezdeni kívánó, de anyagi okokból nem tudókra (Sic!) nem vonatkozik.

Legkorábban a tandíjrendelet az 1997. szeptember 1-jén tanulmányaikat megkezdõkre fog vonatkozni. Rájuk is abban a formában, hogy az elsõ évben - tehát, amikor még tanulmányi eredményt figyelembe nem lehet venni -, akkor a tandíj csak a jelenlegi mértékû. A tandíj mértékét a kormányrendelet az elõzõ évben állapította meg. Mindenki, aki a felsõfokú intézménybe jelentkezett, tisztában volt azzal, hogy havi 2000 forint tandíjat lehet tõle szedni a tandíjmentesség és miegyebek figyelembevételével.

Én tehát azt gondolom, hogy ez az újsághír - bárhonnan is származott - tipikus hangulatkeltés, amely egész egyszerûen lehetetlenséget állít, hiszen az, hogy a kormány most jóváhagyott tandíjrendelete következtében ne kezdhette volna meg szeptemberben a tanulmányait 80 vagy akárhány hallgató a nyíregyházi fõiskolán, amikor ez a tandíjrendelet majd csak egy év múlva fog érvénybe lépni, majd csak egy év múlva tanulmányaikat megkezdõ hallgatókra fog vonatkozni, gondolom, nyilvánvalóan értelmetlenség.

Én tehát azt gondolom, hogy ebben a helyzetben ilyen értelmû felméréseket készíteni sok értelme sem volna. Készült olyan felmérés, amelyik a múlt évi tandíjrendelet hatását próbálta vizsgálni, ennek értelmében azt mondhatom önnek, hogy semmivel sem kevesebb és semmivel sem több az elmúlt évek szintjén maradt azon hallgatók száma, akik felvételt nyertek egy intézménybe, de oda nem iratkoztak be. Ezen a tandíjrendelet semmit nem változtatott. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage