Kuncze Gábor Tartalom Elõzõ Következõ

KUINCZE GÁBOR belügyminiszter: Elnöknõ! Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Képviselõ Úr! Az ön által említett, az önkormányzatokat különbözõ módon megilletõ vagyonátadásokkal vagy a vagyon után járó követelések kielégítésével kapcsolatos eljárásokat törvények megfelelõen szabályozzák, és ezekben az ÁPV Rt.-nek voltak feladatai. Ami a belterületi földeket illeti, ott ismert, hogy egy több éve húzódó ügyrõl van szó, amelyet végül bírósági döntés rendezett el.

A kormány olyan tájékoztatást kapott folyamatosan, hogy a tárgyalások folynak az önkormányzatokkal, nagyon sok önkormányzattal megegyezés született, a többivel pedig megegyezés várható. Most ebben az új helyzetben, ami itt annak kapcsán alakult ki, hogy ebben a folyamatban közvetítõk mûködtek közre és a közvetítõk szerepét egyébként tisztázni kell, és ezzel foglalkozik a parlament által megalakítandó bizottság, majd szükségessé vált, hogy a kormány tekintse át a kialakult helyzetet, határozza meg ezen a területen a tennivalókat és vonatkozzon ez a vizsgálat minden egyes vagyonátadás jellegû kötelezettségre, így az energiavállalatok, közmûvállalatok részvényeinek az átadására is.

(14.00)

Erre hozott létre a kormány egy bizottságot, és ennek kell a kialakult helyzetrõl, valamint a megoldási javaslatokról a kormány részére november végéig tájékoztatást adnia.

Ez azonban nincs ellenmondásban mindazzal, amit korábban ezzel kapcsolatban elmondtam, hiszen megvolt az a megfelelõ szerv, amelynek ezen a területen feladatai voltak. A problémák most a feladatellátással kapcsolatban merültek fel, ezek tettek szükségessé különleges kormányzati intézkedéseket. Köszönöm a figyelmet. (Taps az SZDSZ padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage