Kiss Péter Tartalom Elõzõ Következõ

KISS PÉTER munkaügyi miniszter: Tisztelt Képviselõ Úr! Második kérdésére nagyon egyszerû a válaszom. Az a válaszom, hogy nem.

Az elsõ kérdését illetõen, Szokai Imre úr minõsítését tekintve nem érzem feladatomnak, hogy ebben állást foglaljak. S ezért csak azt szeretném megjegyezni, hogy kiválasztásában feltehetõleg közgazdasági egyetemi végzettsége, hosszú, a külügyi szolgálatban eltöltött tapasztalata, szolgálata, a gazdasági életben az ez irányú felsõfokú képzésben való részvétele, tapasztalatai jelenthették a hátteret. Ezek a tények és a diplomácia területén szerzett kapcsolatok, illetve tapasztalatok nyilván nagy mértékben elõsegíthették, hogy a privatizáció során amúgy szükséges külföldi kapcsolatokat, külföldi tárgyalásokat sikeresen elõsegíthesse, lebonyolíthassa. Én úgy hiszem, hogy a megelõzõ év privatizációs eredményei ezt indokolják.

Ami a politikai felelõsségre vonását illeti, az elnöki tisztségbõl történt felmentésével ez megtörtént. Egyébként pedig a vizsgálatok során felmerülõ esetleges polgári és büntetõjogi felelõsségét illetõen természetes személyként kell helytállnia a késõbbiekben. Erre a tevékenységre, erre vonatkozóan a kormányzatnak befolyása nincs és nem is lehet. Én abból indulok ki, hogy Szokai Imre mint az igazgatótanács volt elnöke bizottság elõtti megjelenése valóban egy alkotmányos kötelezettség. Arra vonatkozóan ugyanakkor, hogy egy párhuzamos ügyészségi vizsgálattal együtt neki személyes lehetõsége-e a válaszok megadása vagy megtagadása, magam is úgy gondolom, hogy személyes mérlegelése körébe tartozó döntést kell hoznia. Megerõsítem ugyanakkor a kérdésben rejlõ dilemmát: én is úgy látom, hogy ebben a vonatkozásban a szabályozás legalábbis nem egyértelmû. Köszönöm. (Taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage