Kutrucz Katalin Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KUTRUCZ KATALIN (MDNP): Tisztelt Elnök Asszony! Tisztelt Államtitkár Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Meg kell mondjam, hogy megdöbbenve hallgattam ezt a választ. Különösen azt a részét, hogy ezentúl levelek helyett általános iránymutatásban fognak felhívni törvénysértésre alsóbb fokú szerveket.

Az alapvetõ probléma az, tisztelt képviselõtársaim, hogy a kormány még mindig nem értette meg a kérdésnek a lényegét. A kérdésem ugyanis - és igyekeztem világosan kifejteni az elmúlt alkalommal és most is - nem arra irányult, hogy igazságos-e a jövedéki törvénynek az a rendelkezése, amelyik elmondja vagy megszabja, hogy milyen mértékû bírságot lehet kiszabni. A kérdésnek ezzel a részével én egyáltalán nem foglalkoztam és most sem foglalkozom. Engem egyetlenegy dolog érdekel. Azt mondja a jövedéki törvény, hogy jogerõs jövedéki bírság sem hivatalból, sem kérelemre nem engedhetõ el és nem mérsékelhetõ. Tehát emelni lehet jogerõs bírságot. Tudjuk, hogy az államigazgatási jogerõ nem olyan erõs jogerõ, mint a bírósági eljárásban a jogerõ, tehát bizonyos változásokra van lehetõség, azonban éppen azért, hogy bizonyos korrupciós lehetõségeket kizárjon a jövedéki törvény, van ez a bizonyos eljárási szabály, amelyik azt mondja, hogy ha egyszer jogerõs a jövedéki bírság, akkor bírósághoz lehet fordulni ebben az ügyben, de sem elengedni, sem mérsékelni nem lehet.

(15.40)

A Pénzügyminisztérium ennek a szabálynak a megsértésére hívta fel a Vám- és Pénzügyõrség Országos Parancsnokságát. Ezek szerint nem is egyszer, hanem többször, ami - úgy gondolom - megengedhetetlen. Elismerem, lehet, hogy az anyagi jogi szabály rossz, de akkor azt tessék megváltoztatni, és ne törvénysértésekre utasítgatni.

Nagyon szeretném, hogyha az ilyen típusú ügyeket az alkotmányügyi bizottság megvizsgálhatná, ezért a választ nem fogadom el, és nagyon kérem a képviselõtársaimat, hogy õk se fogadják el! (Taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage