Sepsey Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Tisztelt Elnök Asszony! Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselõtársaim! Tisztelt Államtitkár úr! Az ön válaszából egyértelmû, hogy nem járt a helyszínen. Nem látta, hogy ott hány platánfa virágzik, amelyik nem a töltés mellett van, és amelynek a gyökérzete nem a töltés melletti területbõl szívja a tápanyagot. Ha igaz lenne - és vannak itt azért képviselõtársaim, akik jártak ott, és tanúsítják a szavaimat -, ha ott általános ökológiai hiányosságok vezettek volna a platánfák pusztulására, akkor nem pontosan a vasút melletti párhuzamos sorban, egyetlenegy oldalon pusztultak volna el a platánfák, hanem mindenhol.

A Somogy Megyei Növény-egészségügyi és Talajvédelmi Állomásnak a szakvéleménye egyértelmûen igent mond, sõt, azt is kimondja, államtitkár úr, hogy üdülõterületen az Arsenalnak a használata jogszabályellenes, egy FM miniszteri rendelet tiltja az Arsenalnak a használatát. Tehát a MÁV nem a megfelelõ gondossággal járt el, a felelõsséget lehet vitatni. Természetesen bírósághoz lehet fordulni, és jól tudjuk, hogy évekig fognak tartani az ilyen perek. Csak az a kérdés, hogy az a Magyar Államvasutak, amely sok-sok milliárdos állami támogatásból létezik, az megengedheti-e magának, hogy üdülõvárosban ilyen rettenetes nagy kárt okozzon, és utána azon szakvélemények alapján, amelyek egyértelmûen független, pártatlan szakértõk által lettek kimunkálva, elfogadható a felelõsségnek az elodázása, vagy sokkal inkább erkölcsösebb lenne azt mondani, igen, hibáztunk, és közös erõvel próbáljuk meg ezt a hibát helyrehozni.

Balatonföldvár összesen ennyit kért, hogy térítsék meg a kárát, ültessenek új platánokat, és nem kívánta a vétkeseknek mindenáron való megbüntetését. Most már megindul majd egy büntetõeljárás is, mert ez bûncselekmény is adott esetben.

Én arra kérem a tisztelt Országgyûlést, ne fogadja el ezt a választ. Én nem tudom elfogadni. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzék padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage