Burány Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

BURÁNY SÁNDOR (MSZP): Elnök asszony, köszönöm a szót. Tisztelt Ház! Tisztelt Frakcióvezetõ Urak! Abban egyetértünk, hogy én magam sem látom akadályát, hogy az ügyrendi bizottság ezt a kérdést megvizsgálja. Az összes többi felvetésükben viszont vitám van önökkel.

Az én megítélésem szerint elnök asszony pontosan ismertette most másodízben is, nemcsak Rapcsák képviselõ úr interpellációs válaszát követõen, a házszabályi rendelkezéseket. Ezek alapján a levezetõ elnök asszony az ülést pártatlanul vezette. Mindössze azt tette, ami a dolga: képviselõtársainkat a Házszabály betartására szólította. fel.

Kedves Torgyán Képviselõtársam! A szólásszabadság intézményében - és ez egy fontos intézményrendszer -, ebben egyetértünk, de az Országgyûlés nem Hyde Park, nem lehet a szólásszabadságot bármilyen módon értelmezni. A Házszabály vonatkozik azokra az esetekre, hogy a képviselõk milyen keretek között élnek alkotmányos jogaikkal. Én azt nem tudom a szólásszabadság helyes módszerének tekinteni, hogyha kisgazda képviselõk folyamatosan bekiabálnak mások hozzászólása alatt. Ezt én nem tekintem a szólásszabadság egy követendõ példájának. Önök ezalatt az interpelláció alatt folyamatosan diktatúrát emlegettek, folyamatosan diktatúrát emlegettek. Én úgy ítélem meg, hogy a demokratikus játékszabályok betartása az nem diktatórikus elem, épp ellenkezõleg, hogyha valamilyen párt a saját érdekében úgy gondolja, hogy bármikor felrúghatók a közösen megalkotott játékszabályok, nos, ez az a lépés, ami a diktatúra irányba mozdul, nem pedig a demokratikus játékszabályok betartása. Megjegyzem, képviselõtársaim, hogy vannak országok, és évszázadok óta alkotmányos rendben mûködõ országok a világon, ahol a Házszabálytól eltérõ képviselõket még az ülésterembõl is kivezetik.

Köszönöm szépen a türelmüket. (Taps a kormányzó pártok padsoraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage