Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök asszony. Tisztelt Képviselõtársaim! A Független Kisgazdapárt egységes nemmel szavazott a párizsi békeszerzõdés 27. cikke 2. pontjának végrehajtásával kapcsolatos elõterjesztésre, mégpedig azért, mert ez az elõterjesztés a Kisgazdapárt álláspontja szerint érdemi tárgyalásra alkalmatlan volt. Tulajdonképpen a tisztelt Ház nem is tudja, hogy mirõl szavazott, mert az, hogy létrehozott közalapítványt, de nem tudja, hogy a közalapítványba milyen vagyon tartozik, tudja, hogy tartoznak abba muzeális értékek, ingatlanok, készpénz és életjáradékra átváltható kárpótlási jegy, de nem ismeri ezek összegszerûségét. A Független Kisgazdapártnak kezdettõl fogva az volt az álláspontja, hogy a párizsi békeszerzõdésnek nemcsak egy rendelkezését kell végrehajtani, hanem valamennyi rendelkezését. Valamennyi rendelkezését illetõen azért fontos hangsúlyozni a párizsi békeszerzõdés végrehajtásának szükségszerûségét, mert valamennyi rendelkezés között vannak az egész magyarságra nézve kedvezõ és vannak kedvezõtlen rendelkezések is. Nem szabad egy olyan helyzetet teremteni, amikor magyar állampolgár és magyar állampolgár között bármiféle különbség tétetik, hiszen ennek beláthatatlan következményei lehetnek a lakosság megítélését illetõen, mert egyesek úgy érezhetik, hogy õket diszkriminálták, míg másokat nem diszkrimináltak.

Külön kiemelném és felhívnám az igen tisztelt Ház figyelmét arra a tényre, hogy sok százezer magyart hurcoltak el "málenkij robot"-ra. A málenkij robot következtében történt meghurcoltatásuk és tragédiájuk semmiféle állami elismerésben a kárpótlást illetõen nem történt. (Sic!) Éppen ezért a Független Kisgazdapárt a párizsi békeszerzõdés 27. cikke 2. pontjának tárgyalása kapcsán mindösszesen 15 módosító indítványt terjesztett elõ, és egyben elõterjesztett két külön országgyûlési határozati javaslatot is. Sajnálatos módon mind a 15 módosító indítványát nemcsak elutasította a Ház, hanem egyáltalán tárgysorozatba sem vette.

(17.30)

Ugyanígy történt a határozati javaslatokkal is. Ezért a Kisgazdapártnak nem volt módja jobbítani ezen az elõterjesztésen, ezért azt elutasította. Köszönöm a türelmüket. (Taps az FKGP padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage