Sepsey Tamás Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SEPSEY TAMÁS (MDF): Tisztelt Elnök Asszony! Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselõtársaim! A Magyar Demokrata Fórum egységesen tartózkodott a határozati javaslat szavazásánál. Ennek a tartózkodásnak részbeni okát Isépy képviselõtársam már kifejtette.

A tartózkodás oka az is volt, hogy a külügyminiszter úr sem az általános vita végén, sem a részletes vita végén nem válaszolt a vitában elhangzottakra, nem reflektált azokra az ellenvéleményekre, amelyeket a Magyar Demokrata Fórum is hangoztatott. Ezt a módosító javaslatokról történt szavazás elõtt sem tette meg, ezért én úgy gondolom, nem volt lehetõségünk arra másként szavazni, csak tartózkodással, hisz a részletes vitában egyszer a Külügyminisztérium politikai államtitkára elismerte, hogy valóban nincs szükség a határozati javaslat 1. pontjára, mert jogilag a kormány akkor alapít közalapítványt, amikor akar.

Ezek után, igen tisztelt képviselõtársaim, valóban azt kell mondani, hogy ennek a határozati javaslatnak egyetlenegy indoka van, az Országgyûlésre mutogatni az alkotmányos mulasztás tekintetében.

Számunkra azért elfogadhatatlan ez a határozati javaslat, mert az eredeti határidõt, amely a kárpótlásról szóló törvény vagy törvények javaslatának elõterjesztésére október végét írta elõ, azt a tisztelt Országgyûlés egy hónappal meghosszabbította.

Ennek a figyelembevételével kellene értékelni azon frakciók álláspontját, akik megszavazták, hogy még 1 hónappal eltolódjék ez az évek óta húzódó folyamat. Én úgy gondolom, igen tisztelt képviselõtársaim, hogy lehet emelkedett hangon szólni errõl a témáról, de ha megnézzük a tényeket, hogy a kormány már idáig létrehozhatta volna a közalapítványt, hogy a kormány már idáig is tárgyalt az érintett szervezetekkel, hogy a kormányt senki nem akadályozta meg, hogy beterjessze a törvényjavaslatokat, akkor egyet kell hogy értsenek azzal, ez a határozati javaslat valójában megcsúfolása az országgyûlési határozatoknak. Olyan határozati javaslat, amely semmit nem tartalmaz.

És ehhez a semmi tartalom, a Magyar Demokrata Fórum ebben a kérdésben nem járulhatott hozzá, és a jövõben sem fog hozzájárulni. Köszönöm szépen a türelmüket. (Taps az MDF padsoraiban.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage