Barkóczy Gellért Tartalom Elõzõ Következõ

BARKÓCZY GELLÉRT (FKGP): Elnök Asszony! Köszönöm a szót. Tisztelt Képviselõtársaim! Engedjék meg, hogy a földmérési és a térképészeti tevékenységrõl szóló, T/2812. számú törvényjavaslatról elmondhassam, hogy az mind szakmailag, mind pedig szerkezetében megfelel a korszerû jogalkotási követelményeknek. A Független Kisgazdapárt fontosnak tartja, hogy a földmérési és a térképészeti tevékenységrõl szóló törvényt az Országgyûlés megalkossa.

A törvény elkészítése során a bizottsági vitákban a Független Kisgazdapárt részérõl is számos olyan módosítási javaslat került elõterjesztésre, amelynek a törvény minõségi javulása, legfõképpen pedig más hatályos törvényekkel, jogszabályokkal összhangban történõ megalkotása volt a célja. A törvényjavaslat alkalmas arra, hogy a tulajdoni viszonyokat is érintõ területeken a jogbizonytalanság csökkenjen.

Rá kell azonban mutatnunk arra, hogy ez a törvényjavaslat is magában hordozza mindazokat a hiányosságokat, amelyek a felgyorsított és gyakran átgondolatlan törvényhozásból következnek. Joghézagok keletkeznek a született törvények számos helyén, ellentétesek a hatályos törvényekkel. Ettõl, sajnos, ez a törvényjavaslat sem mentes.

Fel kell hívnunk a figyelmét a tisztelt Országgyûlésnek, hogy a törvényjavaslat nem tisztázza kellõen, hogy a törvény hatályosulása szempontjából rendkívül fontos alaptérkép elkészüléséig miként kell alkalmazni az eredeti kataszteri térképet, valamint hatályosnak tekinti az 1975-tõl készült, légi felvételeken alapuló, földhivatalokban, nyilvántartásokban szereplõ térképeket.

A jelenlegi bírósági eljárások során gyakran hibás légi térképekre is figyelemmel a kataszteri alaptérképet tekintik a szakértõi vélemények és így a jogviták eldöntési alapjának. Egyértelmû ugyanis, hogy a jogrendszerünkben a tulajdoni lapra történõ bejegyzés a tulajdonjogot nemcsak nyilvántartja, de azt létre is hozza.

Amit mi legfontosabbnak tartunk:

1. A termelõknek és ezen belül a kistermelõknek különösen a tulajdon biztonsága fontos.

2. A termelõk és ezen belül különösen a kistermelõk kártérítési jogainak érvényesítése.

Mindezekért mi úgy látjuk, a tényleges tulajdonviszonyoknak megfelelõ állapotot kell az összes rendelkezésre álló hiteles alapadat alapján mérnök-geodéziai módszerekkel kitûzni, mérni és térképezni. Továbbá: a felmérési munkák során az okozott kárért a kártérítés a termelõnek jár, azonnal, készpénzben és valós forgalmi értékben számítva. Továbbá: építmény esetében 30 napon belül az eredeti állapot helyreállításával.

Engedjék meg, az indoklásról itt csak annyit mondjak el, hogy a magyar nép, ezen belül a magyar paraszt keserû történeti tapasztalata az, hogy amikor õt kár éri, a károkozástól számított idõ csak... (Az elnök a felszólalási idõ leteltével kikapcsolja a felszólaló mikrofonját.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage