Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Felhívom figyelmüket, hogy a javaslatsor elfogadása kizárja az ajánlás 39., 40. és 41. számú pontjaiban lévõ három javaslatot. Most a jegyzõ úr által ismertetett pontokról határozunk. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a kormány által is támogatott és az elõbbiekben ismertetett módosító javaslatokat? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés az elõterjesztõ által támogatott módosító javaslatokat 284 szavazattal, ellenszavazat nélkül, 6 tartózkodással elfogadta.

Most azokról a módosító javaslatokról határozunk az ajánlás és a kiegészítõ ajánlás sorrendjében, melyekrõl szavazást kért a Független Kisgazdapárt frakciója, illetõleg az elõterjesztõ által nem támogatottak.

A kiegészítõ ajánlás 1. és 7. számú pontjaiban Horn Gábor és Iványi Tamás a törvényjavaslat 1. §-ának módosítását, és 8. §-ának új bekezdéssel történõ kiegészítését kezdeményezik. Indítványuk szerint a szakképzési alaprészbõl támogatni kell a közoktatási törvény rendelkezése alapján létrehozott fõvárosi, megyei közalapítványok szakképzés érdekében végzett fejlesztõ tevékenységét. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 55 igen szavazattal, 221 ellenében, 10 tartózkodással nem fogadta el.

Az 5. számú pontban Pokorni Zoltán, Rozgonyi József és Pálfy István, továbbá Sándorffy Ottó a 4. § (2) bekezdése b) kiegészítését kezdeményezi. Ebben a bruttó kötelezettséget csökkentõ tényezõk között kívánják szerepeltetni a csoportos gyakorlati képzést szolgáló anyagokat is. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 97 igen szavazattal, 191 ellenében, 1 tartózkodással nem fogadta el.

A 7. számú pontban Gyõriványi Sándor úr a 4. § (2) bekezdése e) pontjának módosítását indítványozza. Lényege: a szakképzési hozzájárulás alapja a megszervezett szakképzés költségeivel a hozzájárulás alapjának fél százaléka mértékéig csökkenthetõ legyen. Nem kapta meg a bizottságok szükséges támogatását, de a képviselõcsoport kérte a szavazást.

Ezért kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 64 igen szavazattal, 221 ellenében, 6 tartózkodással nem fogadta el.

A 10. és 11. számú pontokban lévõ javaslatok alternatív megoldást kínálnak a törvényjavaslat 4. § (4) bekezdés módosítására. Az alaprendelkezés a gyakorlati képzés megszervezésének fogalommeghatározását és a bruttó kötelezettség megállapításának szabályát tartalmazza. Elõször Tóth Tihamér javaslatát teszem fel szavazásra az ajánlás 10. számú pontja szerint.

A javaslatot egyik bizottság sem támogatja, kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 65 igen szavazattal, 218 ellenében, 4 tartózkodással nem fogadta el.

Most Sándorffy Ottó javaslatát teszem szavazásra az ajánlás 11. számú pontja szerint. Nem kapta meg a bizottságok szükséges támogatását, de a képviselõcsoport kérte a szavazást, ezért kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 69 igen szavazattal, 220 ellenében, 3 tartózkodással nem fogadta el.

(18.00)

A 13. számú pontban Gyõriványi Sándor úr a törvényjavaslat 4. § (5) bekezdése módosításával a nettó kötelezettség befizetésének szabályát kívánja módosítani. Nem kapta meg a bizottságok szükséges támogatását, de a képviselõcsoport kérte a szavazást. Ezért kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 55 igen szavazattal, 221 ellenében, 14 tartózkodással nem fogadta el.

A 16. számú pontban K. Csontos Miklós úr az 5. § (1) bekezdés nyelvtani szövegpontosítását kezdeményezi. Az oktatási bizottság támogatja, a foglalkoztatási nem támogatja. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 98 igen szavazattal, 171 ellenében, 18 tartózkodással nem támogatta, nem fogadta el.

Az ajánlás 36., 37. számú pontjai alternatív megoldást kínálnak a törvényjavaslat 10. § (5) bekezdés módosítására. Mindkét indítvány a szakképzési bizottság létrehozását meghatározó szabályokat kívánja módosítani. Elõször Pokorni Zoltán, Rozgonyi József és Pálfy István, illetõleg Sándorffy Ottó javaslatát teszem fel szavazásra az ajánlás 36. számú pontja szerint. Az oktatási bizottság támogatja, a foglalkoztatási nem támogatja. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 107 igen szavazattal, 169 ellenében, 15 tartózkodással nem fogadta el.

Most Bálint György és Nacsa János javaslatát teszem fel szavazásra az ajánlás 37. számú pontja szerint. Az oktatási bizottság támogatja, a foglalkoztatási nem támogatja. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 122 igen szavazattal, 145 ellenében, 24 tartózkodással nem fogadta el.

Az ajánlás 38. számú pontjában Bálint György és Nacsa János a törvényjavaslat 11. § (1) bekezdés a) pontjának módosítását javasolják, melynek lényege: a szakképzési alaprész felhasználásáról és támogatásról, ha az OSZT teszi a javaslatot, a munkaügyi miniszter az országos gazdasági kamarák elnökeivel együttesen dönt. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 72 igen szavazattal, 203 ellenében, 10 tartózkodással nem fogadta el.

A 44. számú pontban Sándorffy Ottó a 11. § (3) bekezdés a) és b) pontjai módosítását és kiegészítését javasolja. Az alaprendelkezés a támogatás elnyerését követõen megkötendõ szerzõdés létrehozásának szabályait tartalmazza. Nem kapta meg a bizottságok szükséges támogatását, de a képviselõcsoport kérte a szavazást. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 69 igen szavazattal, 219 ellenében, 2 tartózkodással nem fogadta el.

Tisztelt Országgyûlés! E határozathozatal végére értünk. Kérdezem, hogy van-e valakinek tudomása olyan módosító javaslatról, melyrõl kellett volna, de nem szavazott az Országgyûlés? Jelzés nem érkezett. A zárószavazásra várhatóan jövõ heti ülésünkön kerül sor.

Most soron következik a Magyar Köztársaság 1996. évi költségvetésérõl szóló, 1995. évi CXXI. számú törvény módosításáról szóló törvényjavaslathoz benyújtott módosító javaslatok határozathozatala. Az elõterjesztést T/2859. számon, a bizottságok együttes ajánlását T/2859/52. és 75. számokon kapták kézhez. Elsõként megadom a szót Akar László államtitkár úrnak, a napirendi pont elõadójának, aki válaszolni fog a vitában elhangzottakra.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage