Elnök Tartalom Elõzõ Következõ

ELNÖK: Köszönöm. Az elõterjesztõ által is támogatott módosító javaslatokról a szokásostól eltérõen két lépcsõben határoz az Országgyûlés, ugyanis a kiegészítõ ajánlás 23. illetõleg 26. pontjainak elfogadásához a médiatörvény, illetõleg a nemzeti és etikai kisebbségek jogairól szóló törvény módosításához az alkotmány 61. § (4) bekezdés, illetõleg 68. § (4) bekezdés alapján a jelen lévõ Országgyûlési képviselõk kétharmadának "igen" szavazata szükséges.

Elõször tehát ezekrõl határozunk. Felhívom a figyelmüket, hogy a kiegészítõ ajánlás 23. számú pontja kizárja az ajánlás 26. számú pontjában lévõ indítvány elfogadását. Kérdezem tehát a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a kiegészítõ ajánlás 23., illetõleg 26. számú pontjaiban lévõ, elõterjesztõ által is támogatott módosító javaslatokat? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Kimondom a határozatot. Az Országgyûlés 196 igen szavazattal, 47 ellenében, 19 tartózkodással a módosító javaslatokat elfogadta.

Most a támogatott módosító javaslatsor további elemeit teszem fel szavazásra. Felhívom figyelmüket, hogy a javaslatsor elfogadása kizárja az ajánlás 3., 8., 10., 11., 12., 13., 14., 15., 18., 21. és 38. számú pontjaiban lévõ javaslatok elfogadását.

Most a jegyzõ úr által ismertetett pontokról határoz az Országgyûlés a kiegészítõ ajánlás 2., 23. és 26. pontjainak kivételével. A tisztelt Országgyûlést kérdezem, elfogadja-e a kormány által is támogatott és az elõbbiekben ismertetett módosító javaslatokat? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés az elõterjesztõ által támogatott módosító javaslatokat 200 igen szavazattal, 45 ellenében, 22 tartózkodással elfogadta.

Most azokról a módosító javaslatokról határozunk az ajánlás és a kiegészítõ ajánlás sorrendjében, melyekrõl szavazást vagy külön szavazást kért az MDF-frakció, illetõleg az elõterjesztõ által nem támogatottak. Az ajánlás 1. számú pontjában Demeter Ervin úr a törvényjavaslat 2. § elhagyását kezdeményezi. Az alaprendelkezés szerint a Magyar Nemzeti Bank 1996-ban keletkezett veszteségét a központi költségvetés 1996. december 31-ig megtéríti. Felhívom figyelmüket, hogy az indítvány elfogadása kizárja a 2. számú pontban és a kiegészítõ ajánlás 2. számú pontjában lévõ módosító javaslatokat. Nem kapta meg a bizottságok szükséges támogatását, de a képviselõcsoport kérte a szavazást. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 84 igen szavazattal, 180 ellenében, 6 tartózkodással nem fogadta el.

Az ajánlás 2. és a kiegészítõ ajánlás 2. számú pontja egymás mellett is elfogadható megoldást kínálnak a törvényjavaslat 2. §-ában a törvény 4. § (9) bekezdés módosítására. Mindkét indítvány az MNB- veszteségek finanszírozását tartalmazó rendelkezést kívánja megváltoztatni. Elõször a költségvetési bizottság javaslatát teszem szavazásra a kiegészítõ ajánlás 2. számú pontja szerint. A módosító javaslatot az elõterjesztõ támogatja. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 188 igen szavazattal, 90 ellenében, tartózkodás nélkül elfogadta.

Keller László úr javaslatát visszavonta, ezért errõl nem szavazunk.

A 4. és 33. számú pontokban Jauernik István és Birta Sándor a törvényjavaslat 3. §-ában a törvény módosítását kezdeményezi, ezzel párhuzamosan az I. számú mellékletben a Belügyminisztérium fejezetben a mûködésképtelenné vált helyi önkormányzatok kiegészítõ támogatására vis maior esetén 800 millió forint elõirányzatot kezdeményeznek. Felhívom figyelmüket arra, hogy az utóbbi javaslattal tartalmában azonos a kiegészítõ ajánlás 39. számú pontja, így értelemszerûen errõl külön nem határoz az Országgyûlés. A javaslatot a költségvetési és a gazdasági bizottság nem támogatja, az önkormányzati és a számvevõszéki bizottság azonban támogatja. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a 4., 33. és a kiegészítõ ajánlás 39. számú pontjaiban lévõ módosító javaslatokat? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatokat 145 igen szavazattal, 118 ellenében, 17 tartózkodással elfogadta.

(18.20)

Az ajánlás 7. számú pontjában Keller László úr a törvényjavaslat 6. §-ában a törvény 8. § (4) bekezdése módosítását indítványozza. Indítványa szerint az ÁPV Rt. a privatizáció kapcsán várhatóan felmerülõ jótállással, szavatolással, kezességvállalással kapcsolatos kötelezettségeinek fedezetére 15 milliárd forint tartalékot köteles képezni. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 66 igen szavazattal, 188 ellenében, 25 tartózkodással nem fogadta el.

A kiegészítõ ajánlás 13. számú pontjában Hidasi Rezsõ a törvényjavaslat 9. §-ában a törvény 11. §-át kívánja kiegészíteni. Az indítvány az ÁPV Rt. számára ír elõ vagyonátadási kötelezettséget az Egészségbiztosítási Alapnak és a Nyugdíjbiztosítási Alapnak. A szociális bizottság támogatja, a többi nem támogatja.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 51 igen szavazattal, 177 ellenében, 54 tartózkodással nem fogadta el.

Az ajánlás 17. számú pontjában Orosz Sándor úr a törvényjavaslat 14. §-ában a törvény 43. § (1) bekezdése g) pontjának kiegészítésével a mezõgazdaságot ért elemi károk részleges ellentételezésére 1,5 milliárd forint biztosítását kezdeményezi. A mezõgazdasági bizottság támogatja, a többi azonban nem támogatja.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 104 igen szavazattal, 145 ellenében, 34 tartózkodással nem fogadta el.

A kiegészítõ ajánlás 15. számú pontjában Miklós László úr a törvényjavaslat 16. §-ában a törvény 44. § (1) bekezdése módosítását és kiegészítését indítványozza. Ebben bõvíti azoknak az elõirányzatoknak a körét, ahol a teljesülés külön szabályozott módosítás nélkül is eltérhet a tervezettõl. Felhívom figyelmüket, hogy a módosító javaslat elfogadása esetén a megjegyzésben lévõ kodifikációs javításokat figyelembe kell venni. A költségvetési bizottság támogatja, az önkormányzati azonban nem támogatja a javaslatot.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 185 igen szavazattal, 77 ellenében, 21 tartózkodással elfogadta.

A 19. számú pontban Fekete György és Szilágyiné Császár Terézia a törvényjavaslat 21. §-ában a törvény 48. § (11) bekezdése a) és c) pontjának módosítását javasolják. Ebben a központi költségvetés bevételének a csökkentését, illetõleg a Magyar Rádió Közalapítvány és a Magyar Televízió Közalapítvány mûködési költségeinek megemelését kezdeményezi. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 89 szavazattal, 188 ellenében, 4 tartózkodással nem fogadta el.

Keller László úr a 20. számú pontban foglalt javaslatát visszavonta, ezért errõl nem szavazunk.

A 22. számú pontban Göndör István a törvényjavaslat 26. §-ában a törvény 70. § (2) bekezdés módosítását kezdeményezi. Ennek megfelelõen a normaszöveg egyes rendelkezéseit az 1996-ban megkötött szerzõdések esetében nem kell alkalmazni. A gazdasági bizottság támogatja, a szociális azonban nem támogatja.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 38 igen szavazattal, 195 ellenében, 48 tartózkodással nem fogadta el.

A 23. számú pontban Baráth Etele úr a törvényjavaslat 27. §-át új bekezdéssel kívánja kiegészíteni, s ebben az államháztartási törvény 49. §-át módosítja. A rendelkezés a fejezet felügyeletét ellátó szerv vezetõinek kötelezettségeit állapítja meg. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja- e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 60 igen szavazattal, 184 ellenében, 38 tartózkodással nem fogadta el.

A 25. számú pontban Sasvári Szilárd és képviselõtársai a törvényjavaslat 30. §-ának elhagyását kezdeményezik. A törvényjavaslat alaprendelkezése a rádiózásról és televíziózásról szóló törvény módosítását tartalmazza. Ennek elfogadásához a jelen lévõ országgyûlési képviselõk kétharmada kellene. Mivel a módosító javaslat elhagyást tartalmaz, errõl az eddig kialakult gyakorlatnak megfelelõen az egyszerû többség szabályai szerint határozunk. A kulturális bizottság támogatja, a többi nem támogatja.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 78 szavazattal, 179 ellenében, 21 tartózkodással nem fogadta el.

A 27. számú pontban Rusznák Miklós úr a törvényjavaslat 33. §-ában a törvény 44. § (4) bekezdés kiegészítését javasolja. Ebben felsõfokú iskolai végzettségû köztisztviselõ illetménykiegészítésének mértékét, egyes központi közigazgatási szervek helyi szerveinél foglalkoztatottak esetében az alapilletmény 10 százalékában javasolja megállapítani. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 90 igen szavazattal, 182 ellenében, 7 tartózkodással nem fogadta el.

Az ajánlás 31. és 40. számú pontjában Sasvári Szilárd és Semjén Zsolt urak a költségvetés általános tartaléka terhére az egyházi oktatási intézmények támogatására 250 millió forintos további támogatást javasolnak. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 89 szavazattal, 180 ellenében, 10 tartózkodással nem fogadta el.

Az ajánlás 32. és 36. számú pontjaiban Bogárdi Zoltán a költségvetés általános tartaléka terhére 600 millió forintos elõirányzatot kezdeményez a növényvédelmi, járványügyi feladatok ellátására. A mezõgazdasági bizottság támogatja, a többi azonban nem támogatja.

Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 130 igen szavazattal, 137 ellenében, 9 tartózkodással nem fogadta el.

(18.30)

A 37. számú pontban Bogárdi Zoltán úr a törvényjavaslat l. számú mellékletében a Földmûvelésügyi Minisztériumnál a vállalkozások folyó támogatása körében a mezõgazdasági és élelmiszer-ipari exporttámogatás céljára az elõirányzatot 5 milliárd forinttal kívánja megemelni. A javaslatot egyik bizottság sem támogatja. Kérdezem a tisztelt Országgyûlést, elfogadja-e a módosító javaslatot? Kérem, szavazzanak! (Szavazás.)

Az Országgyûlés a módosító javaslatot 101 igen szavazattal, 162 ellenében, 12 tartózkodással nem fogadta el.

Tisztelt Országgyûlés! Ezen határozathozatal végére értünk. Kérdezem, van-e valakinek tudomása olyan módosító javaslatról, melyrõl kellett volna, de nem szavaztunk az imént? Jelzés nem érkezett. Bejelentem, hogy zárószavazásra várhatóan jövõ heti ülésünkön kerül sor.

Köszönöm figyelmüket. Átadom az elnöklést Füzessy Tibor alelnök úrnak. (Általános taps.)

(Az elnöki széket Füzessy Tibor, az Országgyûlés

alelnöke foglalja el.

A jegyzõi széket Szili Sándor helyett dr. Kávássy Sándor foglalja

el.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage