Lányi Zsolt Tartalom Elõzõ Következõ

LÁNYI ZSOLT (FKGP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az idõ elõrehaladottságára való tekintettel tõmondatokban kívánok fogalmazni. Ez a törvény nem olyan régen született, vadonatúj, szinte meg sem száradt rajta a tinta, és annak idején az ellenzék és szerény személyem is a vezérszónoklatomban mondtam, hogy ez a törvény nem életszerû, nem használható, nem alkalmas, vissza kellene vonni, s egy rendeset csinálni.

Ez bebizonyosodik, mert egy-két hét elteltével már problémákat okoz, és most jelen pillanatban a törvény egyértelmûen rögzíti, hogy 65 éves korában a fegyveres testületnél szolgáló hivatásos katona (Közbeszólás: 55 éves korában.) vagy rendõr nyugdíjba megy, 55 éves korában - bocsánat, elnézést -, köszönöm szépen. 55 éves korában. Na most, ezek után máris egy módosító javaslat érkezik, amely ezt szeretné megkönnyíteni, feloldani, lehetõséget teremteni arra, hogy 55 évnél tovább is szolgálhassanak a fegyveres testületeknél rendõrök vagy katonák.

Az indokolásban az van, hogy vidéken, kis õrsökön nagyon jó erõben lévõ 55 éves rendõr törzsõrmester nagyszerûen el tudná még a szolgálatát látni, rendõrhiány van, problémákat okoz, kellene ott megtartani õket. Ugyanez vonatkozhat esetleg a honvédségnél is, kiképzõknél, tiszthelyetteseknél, ott is jelentõs hiány van, mert sokan hagyták ott a sereget különbözõ okok miatt.

Én azt mondom, hogy ez így nem elfogadható a Kisgazdapárt részérõl, mert sajnálatos módon egy miniszteri engedéllyel lehetne továbbszolgálni 55 év fölött, tovább hivatásos állományban maradni, és nem nyugdíjba menni.

Én nem hiszem, hogy ez a törvény arra vonatkozik, hogy a legkisebb, 300-400 fõs településen lévõ kis rendõrõrsnek a rendõrét a miniszternek kelljen meghosszabbítani az idejét. Tehát ez nem nagyon úgy néz ki, inkább én attól félek, ami a tendencia, hogy túl sok a tábornokunk, nagyon kevés a közlegényünk, és ez megint arra fog vonatkozni, hogy a törzstiszteket, fõtiszteket megtartjuk a seregben, hogyha megfelelõ kapcsolatrendszer van a miniszter úrhoz.

Ugyanígy el tudnánk képzelni esetleg valóban a hiány pótlására egy olyan törvényt, amelyben meghatározzuk, hogy melyik az a legfelsõbb rendfokozat, amely alatt lehet ezzel a dologgal foglalkozni, azonban így, ahogy van, ez rossz, az egész törvény rossz, azt akkor mondtuk, most pedig már nem életszerû a törvény, minden héten várható lesz, hogy újabb módosító indítványok lesznek, mert az élet meg fogja követelni, ez a törvény végrehajthatatlan.

Ezért mi ezt az elsõ kis törvényjavaslatot, amely kiskaput enged az esetleges fõtisztek gyarapítására, valamint a fiatalabb generáció, amely igyekszik egzisztenciához jutni, elõrelépéshez jutni, azoknak nincsen - hogy úgy mondjam - megfelelõ képe, hogy vajon mikor tud egy fokozattal elõbbre lépni, mert az idõsebbek elfoglalják a helyeket. E miatt a tendencia miatt a Független Kisgazdapárt így, jelenlegi állapotában a törvénnyel nem ért egyet és azt elutasítja. Köszönöm szépen a figyelmüket.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage