Pusztai Erzsébet Tartalom Elõzõ Következõ

DR. PUSZTAI ERZSÉBET (MDNP): Elnök Asszony! Tisztelt Ház! Tisztelt Bauer Képviselõtársam! Valóban lássunk ebben világosan! Az a munkaadó, aki eddig magasabb jövedelmet adott a dolgozójának, de minimálbéren jelentette be, éppen azért, hogy ne fizesse be a társadalombiztosítási járulékot, ezek után azt fogja tenni egy jó részben, hogy egyáltalán nem jelenti be a dolgozóját.

Tehát a megemelt járulék éppenhogy abba az irányba hathat, és nagyon sok helyen hatni is fog, és arra nincs eszközük, hogy ezt megakadályozzák. Ez csak az egyik kérdés.

A másik az, hogy rendkívül furcsa felfogása ez az egészségbiztosításnak, hogy mindenkinek sokba kerül az egészségbiztosítás, tehát aki nagyon keveset keres, az is fizessen be egy magasabb összeget, mint korábban, vagy azután is fizessék be.

Bauer képviselõ úr, érdekes helyzetet teremt ez a javaslat, hiszen a magas jövedelmûek jövedelmének 13 százalékát lesz kénytelen befizetni egy munkaadó, az alacsony keresetûeknek 18 százalékát fogja befizetni egy munkaadó.

Igen, az a kérdés, mi történik azokban az iparágakban, ahol széles körben a megadott jövedelem alatt foglalkoztatnak embereket, mert a jövedelmezõség és nagyon sok minden ide hat. Nem elég arról beszélni, hogy egyes helyeken és egyes vállalkozások elkerülik a járulékfizetést. Arról is beszélni kell, hogy olyan nagy cégeknél, mint a textiliparban, a bõriparban, ahol általános az ennél alacsonyabb jövedelem, mit fog tenni a munkáltató, ha ilyen mértékben, több százalékkal megemelkedik az egészségügyi járuléka.

Egyébként pedig valóban rendkívül furcsa egészségbiztosítási szemlélet ez, ami egyébként a Pénzügyminisztérium képviselõjének bizottsági hozzászólásából ki is derült, mert õ azt mondta, (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) hogy eddig a biztosításban nem volt egyéni kockázat mérlegelése. Kérem, itt az irány a profitorientáltság irányába hat, tudniillik (Az elnök pohara újbóli megkocogtatásával ismét jelzi a felszólalási idõ leteltét.) ott, egyedül ott van egyénikockázat-mérlegelés. Lehet, hogy errefelé akarnak elmenni? (Taps a jobb oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage