Hegyi Gyula Tartalom Elõzõ Következõ

HEGYI GYULA (MSZP): Köszönöm szépen, elnök asszony. Ígérem, hogy utoljára. Azt hiszem, hogy pontosan ez a vita, amely itten kibontakozott, hogy a munkahely vagy a munkaadó fizeti a társadalombiztosítási járulékot.

Pontosan ez az a kérdés, amely a szerzõi jogdíjak, a honoráriumok kérdésében is kulcsfontosságúnak számít, a kifizetõhelyeken keresztül kell megítélni, hogy a társadalombiztosítási járulék jogos vagy jogtalan a szerzõi jogdíjakon. Nyilvánvaló például, hogy mondjuk, egy kis - hadd mondjam azt, hogy egy ingyen, ahogy régebben mondták, "társadalmi munkában" -, egy kis példányszámú katolikus folyóiratnál dolgozom, próbálok segíteni, és ott látom, hogy mi a gyakorlati probléma, ami az egész magyar sajtóban, könyvkiadásban probléma, hogy - mondjuk - néhány ezer példányban megjelenik egy ilyen folyóirat, természetesen viszonylag mérsékelt áron tudják csak eladni. Egy filozófus - mondjuk - ír egy munkát, több hónapi munkával letesz egy kiváló esszét, amelyért kap 10 vagy 15 ezer forintot, miközben másutt természetesen rendes fizetést kap, és ugyanúgy fizetnék utána a tb- járulékot, ha írna ilyen dolgozatot, vagy nem írna.

Ilyen esetben a kifizetõhelynek a megterhelése tb-járulékkal valóban méltánytalan, és joggal tiltakoznak ellene az írók, a tudósok, a tudományos munkatársak. Itt valóban egy olyan modellt kellene beépíteni, hogy azok a kiadások, amelyek nyilvánvalóan nem extrajövedelmet jelentenek, hanem nyilvánvalóan szerzõi jogdíjakról van szó, mely megállapítható abból, hogy a mû milyen példányban jelenik meg, mennyi a bevétel, amit abból elérnek, abból bizonyos bizonyítható százaléka után, hogyha mentesség lenne a tb-járulék alól, akkor a Pénzügyminisztérium nagyon kevés pénzt veszítene, viszont sok tízezer vagy több tízezer szellemi dolgozó érezné úgy, hogy legalább a munkája mellett letett szellemi tevékenységért nem adózik utána a munkahely, a kifizetõ.

A kifizetõ egyébként attól a dolgozótól vonja le természetesen valamilyen módon ezt az összeget, hiszen egy szerencsétlen (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) folyóirat, ami néhány százezer forintot szed be egy hónapban, mibõl fizesse a járulékot másból, mint szerzõi megrövidítésébõl. Köszönöm figyelmüket. (Gyér taps a bal oldalon.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage