Juhász Pál Tartalom Elõzõ Következõ

JUHÁSZ PÁL, a költségvetési és pénzügyi bizottság elõadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. Kedves Képviselõtársaim! A költségvetési bizottság szelíd beszélgetés végén támogatta az általános vitára bocsátását a törvényjavaslatoknak. Ezen szelíd beszélgetésben három téma került napirendre.

Az egyik arra vonatkozott, hogy mennyire folytatódik az a folyamat - adórendszerünk átalakításában -, amelyik a jövedelemhez kapcsolt adók helyett a forgalomhoz kapcsolt adókat helyezi elõtérbe. Felmerült az is, hogy nem kellene-e ebben egy újabb szemléletváltást értelmezni, amelyik az erõforrás jellegû adók súlyát növelné sok minden mással szemben.

Itt az derült ki, hogy igaziból a rendesebb adóbeszedés és a jobban összehangolt szabályozás révén várhatjuk, hogy nõ a forgalomhoz kapcsolt adók aránya a jövõ évi bevételbõl. A kulcsok valorizálása kisebb mértékû - sõt helyenként, ugye, csökkentés volt -, mint a várható infláció. Reméljük, így lesz. Ez azt jelenti, hogy józanodik a rendszer, nem azt, hogy bármilyen új karakter felé mozdulna el.

A másik kérdés ahhoz kapcsolódott, hogy nem lenne-e helyesebb, ha a mezõgazdasági termelõk körében bevezetett új eljárási rendhez illeszkedne a forgalmiadó-törvény is, abból a szempontból, hogy azzal is ösztönözné az õstermelõi bejelentkezéseket és a nyilvántartások vezetését, hogy biztosítanák, hogy közvetlen legyen az áfakompenzáció a mezõgazdasági értékesítõknél, és ne pedig a kereskedõ jusson hozzá ehhez a pénzhez. Hiszen általános panasz a kistermelõk körében, hogy számukra érzékelhetetlen - lehet, hogy elsikkasztott is - az az áfakompenzáció, ami nekik jár. Akkor azonban, ha az új rendszernek lesz nyilvántartási alapja, akkor lehetne ahhoz kapcsolni is.

A Pénzügyminisztérium képviselõje, hivatkozván arra, hogy az adóhivatal képtelen lenne hirtelen ennyire megnövekedett tömegû ügyet kezelni, arra tett ígéretet a bizottság számára, hogy ha beáll a rendszer, akkor tovább fognak lépni ebbe az irányba, de most közvetlenül ebben a törvényjavaslatban még nincs erre ez irányú lépés.

A harmadik, az végül is az erõforrás-adókhoz kapcsolódóan vetõdött fel, hogy nem képzelhetõ-e el majdan egy olyan rendszer, amelyikben a ma munkajövedelemhez kapcsolt terhek egy része is átmozdulna egy erõforrás-adóztatás felé. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Szórványos taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage