Orosz Sándor Tartalom Elõzõ Következõ

DR. OROSZ SÁNDOR, a mezõgazdasági bizottság elõadója: Köszönöm a szót, elnök asszony. A mezõgazdasági bizottság október 9-én tárgyalta a két törvénymódosító törvényjavaslatot, hasonló szellemben, mint ahogy arról számot adott Juhász Pál képviselõtársam a költségvetési bizottságnál. Szelíd beszélgetés alakult ki a két törvényjavaslatról, oly mértékben, hogy az általános forgalmi adóról szóló törvényjavaslat dolgában érdemi vita nem alakult ki. Ennek döntõ oka az volt, hogy rendkívül korrekt tájékoztatást kaptunk a Pénzügyminisztérium megjelent képviselõjétõl.

Vélhetõen ennek is betudható, hogy az ellenzék és a kormánypárti képviselõk együttes jelenléte mellett, egyhangúlag ítélte általános vitára alkalmasnak e törvényjavaslatot a mezõgazdasági bizottság.

Ami a másik törvényjavaslatot illeti - a fogyasztási adóról és a fogyasztói árkiegészítésrõl szóló '91. évi LXXVIII. törvény módosítását kezdeményezõ törvényjavaslatról beszélek -, itt már volt vita. A vita döntõen kétirányú volt. Az egyik azzal összefüggésben, amit Akar államtitkár úr is megemlített, nevezetesen a jövedéki szabályozással volt összefüggésben, hogy indokoltnak tartotta volna a bizottság, hogy már most szülessen meg ez az egységes, új jövedéki törvény. Mivel ez nem volt, ezért ennél a pontnál is ismételten felmerült, ezzel együtt is a bizottság - a vita eredményeként - üdvözölte azt a mozzanatot, miszerint a fûszerpaprika esetében a fogyasztási adóterhelés megszûnik.

(10.50)

Ez egy pozitív lépés abban az irányban, amit a jövõ évre tervezett új szabályozásra elmondott Akar úr.

A vita másik pontja - mondjuk így: - a klasszikus jövedéki termékekrõl szólt, ezek sorából is elsõsorban az egyes élelmiszer- ipari termékeknél megjelenõ új adótételeket vitatták képviselõtársaink. Természetesen ebben kinek-kinek vérmérséklete szerint vannak kedvencei, illetõleg kevésbé kedvencei, természetesen a magyar agrárgazdaság egészére gyakorolt hatása egy-egy termékkörnek más és más. Ezért tehát a - mondjuk - egységes, egy kalap alá való vétel a bizottság számára nem minden tekintetben elfogadható. Mindezt figyelembe véve a bizottság a törvényjavaslatot általános vitára bocsátani javasolja, az errõl tartott szavazás azonban korántsem volt egyhangú: 14 támogató, 3 ellenzõ és 3 tartózkodó szavazás született meg ez a bizottsági állásfoglalás.

Köszönöm figyelmüket. (Taps az ellenzéki pártok soraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage