Gombos András Tartalom Elõzõ Következõ

DR. GOMBOS ANDRÁS (SZDSZ): Köszönöm a szót, elnök úr. Sándorffy képviselõtársam elõadásában volt egy olyan momentum, amelyet nem tudok szó nélkül hagyni. Nevezetesen, õ azt állította, hogy ha eladja a néhány tojását valaki, mondjuk, egy tojástermelõ, kistermelõ, egy idõs nyugdíjas, akkor neki ebbõl adóelõleget kell hogy levonjanak.

Ez abban az esetben igaz, hogyha az illetõ nem vette magának azt a fáradságot, hogy az õstermelõi igazolványt kiváltsa. Mert amennyiben az õstermelõi igazolványát kiváltotta, amelyre neki jogosítványa van, abban az esetben nem vonják le tõle az adóelõleget, hanem vagy beleesik a 100 ezer forintos kedvezményezett kategóriába - reményeink szerint a 250 ezer forintos kedvezményezett kategóriába -, hogyha ennél több tojást adott el, mondjuk, 300 ezer forintért adott el tojást, akkor abban az esetben igen, a tételes elszámolás alapján lesz kedvezményezett. De az semmiféleképpen nem igaz, hogy amennyiben õstermelõi igazolvánnyal rendelkezik, akkor le kell vonnia a felvásárlónak az adóelõleget. Szeretném, hogyha tisztázódnia, és nem maradna meg esetleg a közvéleményben ez a ferde információ.

Szerencsés dolog az, hogyha az egyéni vállalkozót és az õstermelõt, kistermelõt nem keverjük össze. Az teljesen két különbözõ kategória, az adózási technikája is egészen más, a mezõgazdasági vállalkozó és a mezõgazdasági kistermelõ, aki õstermelõi igazolvánnyal rendelkezik.

Még egy mondat erejéig talán. Ismételten szeretném hangsúlyozni, hogy amennyiben valaki nem tudja kiállítani az adóbevallását, annak lehetõsége van arra, hogy kvázi az állam pénzén fogadjon fel magának szakértõt, aki kiállítja, és - mint ahogy az elõbb elmondtam - kétszeresen számolhatja el. Ez azt jelenti, hogy az így felhasznált összeg erejéig plusz még 30 százalékig õ kedvezményben részesül. Tehát, ha valaki egy adószakértõi irodát fogadna arra, hogy adóbevallását megtegye, vagy kiállítsa az adóbevallását, akkor õ 30 százalékos nettó nyereséggel zárja ezt az ügyletet. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage