Kertész Zoltán Tartalom Elõzõ Következõ

DR. KERTÉSZ ZOLTÁN (SZDSZ): Köszönöm. Tisztelt Elnök Úr! Ha megengedi a képviselõtársam, hogy nem közgazdászként néhány észrevételt tegyek. Két nagy csoportban szeretnék reagálni.

Nevezetesen, az elsõ, amit már Gombos András képviselõtársam is mondott errõl a tíz tojásról. Ugyanebben a kategóriában említette képviselõtársam az egy-két holdon gazdálkodó termelõt. Ez attól függ természetesen, hogy milyen kultúrát termel, milyen ültetvénye van, vagy gyümölcsös, szõlõ, vagy pedig szántó, ez természetesen attól függ.

Említette már Gombos András is, hogy reményeink szerint ez az alsó 100 ezer forintos határ 250 ezer forint lehet, és akkor egészen másképp tûnik már ez a dolog.

Említette a képviselõ úr a számlákat, hogy nem helyes, hogyha a szögre akasztja - nem is tudom már, hogy fejezte ki. Természetesen szakajtókosárban vagy varródobozban is lehet ezt tartani, csak a lényeg az, hogy regisztráció, ellenõrzés, betekintési lehetõség legyen a termelési folyamatokba, hisz említettük már, hogy az EU azt várja tõlünk, hogy ellenõrizhetõk legyenek a folyamatok, mert egyébként olyan kifogásokat fognak emelni, amivel megakadályozhatják azt, hogy a piacukra juthassunk.

Teljesen felesleges a termelõket padlássöpréssel és egyébbel riogatni. Riogatás történt már elég az önök pártjának részérõl, amikor "patakvér"-t és egyéb "harag napjá"-kat szervezett; azt hiszem, felesleges újabb ilyen riadalmakat kelteni a termelõk között, hisz valóban nagyon nehéz körülmények között kell ma a termelõknek vállalkozniuk és gazdálkodniuk.

A másik pedig, az adóelõleg fizetésével kapcsolatban. Éppen azt is szeretnénk elérni, hogy a kistermelõknek, tehát az õstermelõi igazolvánnyal rendelkezõknek ne kelljen negyedéves adóelõleget fizetni, hisz ez lesz összhangban az áfamódosítási törvényjavaslattal. Reményeink szerint ez is megvalósulhat. Köszönöm szépen a figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage