Szent-Iványi István Tartalom Elõzõ Következõ

DR. SZENT-IVÁNYI ISTVÁN külügyminisztériumi államtitkár: Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Ház! Az elsõ és a legfontosabb, amit ezzel a képviselõi felszólalással szemben le szeretnék szögezni, hogy mint ahogyan a magyar-szlovák alapszerzõdés esetében is, az alapszerzõdés két miniszterelnök által aláírt szövege számít érvényesnek. Bármiféle indoklás, bármiféle melléklet is csatlakozik hozzá, mely csakis egyoldalú, csakis a román parlament számára jelent bármiféle kötelezettséget, a magyar felet nem terheli, és a szerzõdés tartalmát nem korlátozza, nem módosítja. Tehát ez az elsõ és a legfontosabb válaszom arra, ami itt elhangzott.

A másik egy technikai jellegû megjegyzés. Ha valóban Németh Zsolt képviselõtársunk és mások arra várnak, hogy érdemben tudjuk megvitatni azokat a kérdéseket, amelyeket felvetnek, akkor talán nem helyes, hogy napirend elõtt vetik fel. Inkább interpellációban kellene, ahol több idõ áll rendelkezésre, és pontosabban megjelölik azt a tárgyat, amilyen ügyben felszólalnak. A magyar-román alapszerzõdés általános megjelölésével viszonylag nehéz a részletekre kiterjedni.

A harmadik pedig az, hogy itt sok olyan pontja volt az említett megjegyzéseknek, amelyekkel én nem tudok egyetérteni. A mi felfogásunk szerint a nyilvánosság tágabb, mint a közélet, mert tartalmazza a közéletet, de azon túl a nyilvánosság minden egyéb fórumait is. Úgy gondolom, hogy a szerzõdés értelmezésével és jogi státusával kapcsolatban a bécsi konvenciót kell alapul venni, és nem a román parlamentnek vagy a román politikai erõknek az állásfoglalását. A bécsi konvenció pontosan megmondja, hogy milyen mértékig hivatkozhatunk arra az alapszerzõdésre, illetve nemzetközi jogi szerzõdésekre, és milyen eszközöket vehetünk igénybe.

Tehát, tisztelt Ház, a magyar parlament még nem ratifikálta ezt az alapszerzõdést. Ez a vita meg fog kezdõdni egy héten belül, és rövid idõn belül meg fog történni. Tehát miután érvénybe és hatályba lép az alapszerzõdés, akkor tudjuk felmérni, hogy valójában milyen mértékû politikai szándék áll rendelkezésre az alapszerzõdés megvalósítására. Köszönöm szépen. (Taps balról.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage