Torgyán József Tartalom Elõzõ Következõ

DR. TORGYÁN JÓZSEF (FKGP): Köszönöm a szót, elnök úr. Igen tisztelt Képviselõtársaim! Hetek óta hangos a Ház a különbözõ privatizációs botrányok kapcsán való felszólalásoktól, a méltatlankodásoktól. Ötletek tömkelege hangzik el, hogy mit kellene tenni annak érdekében, hogy a korrupciót ki lehessen szorítani a közéletbõl.

A Független Kisgazdapárt most egy olyan javaslatot terjesztett elõ, amely igen nagy segítséget nyújtana az állami életben a tisztaság megteremtéséhez, ha a tisztelt Ház napirendre venné, majd támogatná az indítványt. Ennek értelmében a gazdasági társaságokról szóló törvénynek olyan módosítását kezdeményezem, miszerint nem lehet gazdasági társaság vezetõ tisztségviselõje a csõd- vagy felszámolási eljárást ellenrendelõ határozat jogerõre emelkedésétõl számított öt évig, aki korábban olyan gazdasági társaságban látott el vezetõ tisztséget, felügyelõbizottsági tagságot, mely társaság jogerõsen csõd vagy felszámolási eljárás alá került.

(16.00)

Ugyanis a gazdasági életben rendkívül elterjedt az a magatartás, amely szerint a csõdbe került vagy felszámolási eljárás alá vont gazdasági társaságot vezetõ tisztségviselõi - általában tulajdonosként - a társaságok csõd-, illetõleg felszámolási eljárása után újabb társaságot hoznak létre, és ezzel lehetõséget teremtenek önmaguk számára ahhoz, hogy a korábbi szabálytalan gazdálkodásuk vagy egyéb körülmények miatt csõdbe, (Az elnök pohara megkocogtatásával jelzi a felszólalási idõ leteltét.) felszámolási eljárás alá került társaságokból az anyagi eszközöket és a vagyont kimentsék. Miután a második szakaszra már nem telt idõm, így talán az igen tisztelt Ház sosem fogja megtudni, hogy mi a másik indítványom, de remélem, erre még majd nyílik lehetõségünk. Köszönöm a türelmüket. (Taps az FKGP soraiból.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage