Miklós László Tartalom Elõzõ Következõ

MIKLÓS LÁSZLÓ (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Képviselõtársaim! Mi nem kevésbé a polgári demokráciát akarjuk építeni, mint a szemben ülõ ellenzéki pártok, azt is tudjuk, hogy ennek a polgárság az alapja. Megközelítésbeli különbség van közöttünk.

Nem hisszük, hogy lehet úgy polgárságot építeni, hogy ez egy költségvetési újraelosztás révén - egy döntõen a tisztviselõi karra, illetve hát közalkalmazottakra támaszkodó - nemzeti középosztály lehessen. Azt hiszem, sokkal inkább az a polgári osztály megteremtésének útja, ha minél nagyobb arányban az állampolgároknál marad a jövedelem. Maguk rendelkeznek jövedelmükrõl, hiszen a jövedelemmel való szabad rendelkezés nélkül igazán nincs szabad polgárság. Még akkor is, ha egy szegény országban ez természetesen csak olyan mértékû lehet, mint amilyen nálunk.

Lehetne ezt a polgárságot máshogy is építeni, például úgy, hogy a privatizáció során ezt önök sokszor kifejtették - MDNP és MDF egyaránt -, hogy a privatizációnál érvényre kell juttatni a polgárság érdekeit, a nemzeti középosztály - ad abszurdum a nemzeti burzsoázia - kialakításának érdekeit is.

Lehet játékpénzért adni a vagyont, és akkor ebbõl valóban lesz majd egyszer, egy idõ után nemzeti tulajdonosi osztály, nemzeti burzsoázia, csakhogy ez túl sokba kerül az állam fizetõ polgárainak. Túl sokba került ez a bankkonszolidáció, túl sokba került az, hogy miközben a vállalkozások száma megtízszerezõdött, aközben mondjuk az ellenõrzéséhez szükséges adóapparátus az alig fejlõdött - ebben persze már ez a kormány is ludas, én ezt nem vitatom -, de én azt gondolom, hogy úgy kell tisztességes polgárságot építeni, hogy ne az adókiskapuk lehetõségével éljenek, hanem valóban a piaci helytállással teremtsék meg maguknak azt a jólétet, ami szükséges.

Ezzel persze nem azt akarom mondani, hogy a vállalkozói kör az adócsaló, de hát azt is tudjuk, hogy - még ha koncentráltan is - igen nagy mértékû adócsalások következtek be az elmúlt években és mai napig is. Köszönöm szépen.

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage