Kovács Tibor Tartalom Elõzõ Következõ

KOVÁCS TIBOR (MSZP): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Országgyûlés! Tisztelt Képviselõtársak! Tisztelt Államtitkár Úr! Ígérem, hogy néhány percig veszem csak igénybe a türelmüket, és még egyet ígérhetek, hogy a jövedéki törvénnyel kapcsolatban nem fogok a T.-ügyrõl beszélni.

Képviselõtársaim korábban már elmondták véleményüket a törvényjavaslattal kapcsolatban, amelyekkel én többségében egyetértek. Külön örvendetes számomra az, hogy tulajdonképpen az ellenzéki képviselõk is egyetértettek a törvényjavaslattal. Mégis úgy gondolom, hogy néhány dologról még érdemes szót váltani.

Kérdés, mert a korábbi felszólalások kapcsán felmerült az, hogy az így létrejövõ törvény az nem túl bonyolult-e, és mennyiben harmonizál az EU jogszabályaival. Én úgy gondolom, hogy a törvényalkotásban alapvetõ követelményként kell megfogalmazzuk azt, hogy olyan törvényeket kell alkossunk, amelyek nem hátrányosak a jogkövetõ magatartást tanúsítókkal, de lehetõvé teszik az adók behajtását.

E tekintetben én úgy gondolom, hogy bonyolult jogszabály született, de a szakemberek számára mégis használható és alkalmazható, és lehetõvé teszi az adók beszedését.

A következõ kérdéskör az, hogy a visszaélések visszaszorításának egyetlen módja-e az, hogy egyre jobban szélesítjük azon termékeknek a körét, amelyek a jövedéki körbe kerülnek, és ezáltal próbáljuk meg a visszaéléseket megakadályozni. Én úgy gondolom, hogy ez nem egy hatékony módszer.

Sokkal inkább ilyennek tekintem a következetes jogalkalmazást, és itt nem a bíróságokról beszélek természetesen, hanem elsõsorban a Vám- és Pénzügyõrség Országos Parancsnokságáról. De én ilyennek tekintem azt a szükségszerûséget is, hogy az egyes termékkörökben országos szintû mérlegek elkészítésére van szükség, és nem elkerülhetõ ez. Tudom, hogy a jogszabály kötelezõvé teszi az egyes gazdálkodók számára ezt, de ezt országos szinten is meg kell valósítani. Ennek a technikai feltételei, én úgy gondolom, hogy adottak, számítógépes rendszerek állnak rendelkezésre, és a jogszabályi háttér is adott, illetve hát néhány módosító indítvánnyal ez biztosítható.

A törvényjavaslat szerint az országos vagy a területi parancsnokság - a jövedéki ellenõrzés, ahol van, termékek felderítésére - bizonyos ügyeket magukhoz vonhat. Itt elhangzott képviselõtársaim részérõl, hogy ez túlzott hatalomkoncentrációt jelentene. Én ezzel a véleménnyel nem értek egyet, ezt egy fontos dolognak tartom. Én úgy gondolom, hogy ez a jogkövetõ magatartást tanúsító alanyok számára semmiféle hátrányt nem jelent. Hát akik megkerülik a jogszabályokat, azok számára természetesen igen.

A törvényjavaslat tartalmaz néhány evidenciának tûnõ szabályozást; ilyet például, hogy az üzemanyagtöltõ állomás tartályaiból kizárólag kõolajterméket lehet tankolni, illetve a személygépkocsikat, tehergépkocsikat csak kõolajtermékkel lehet üzemeltetni. Ez látszólag felesleges szabályozás, mégis az elmúlt idõszakban - amiért nem volt ilyen pontos szabályozás - ezzel visszaéltek, tehát én ezt egy fontos dolognak tartom.

Képviselõtársaim felvetették annak igényét, hogy esetleg a növényi olajokat ki kellene vonni a jövedéki körbõl annak érdekében, hogy a mezõgazdasági termelõket támogassuk. Én úgy gondolom, hogy nem ez a módja a támogatásnak, és ezzel egy olyan zsilipet nyitnánk fel, amit aztán a késõbbiekben nagyon nehezen tudnánk lezárni.

Befejezésül én az elõttünk fekvõ törvényjavaslatot egy fontos jogszabálynak tartom. Ugyanakkor fontosnak tartanám azt is, hogy a jövõ évben, a jövõ évi adótörvények tárgyalása során már egy fogyasztási adóval egységes szerkezetbe szerkesztett jövedéki törvényt tárgyalhasson a parlament. Köszönöm, hogy meghallgattak. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage