Varga Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Tímár képviselõtársunk "Tévútra terelt privatizáció" címmel tette meg napirend elõtti hozzászólását. Azt hiszem, jó néhány olyan problémát vetett fel, amellyel valóban a tisztelt Háznak foglalkoznia kell.

A jelenlegi kormánypártok 1994 elõtt több alkalommal támadták a privatizáció folyamatát - hadd tegyem mindjárt hozzá, néhány esetben valóban joggal. A kormányváltás után egy más gyakorlatot, más menetet vártunk ebben a folyamatban. Ebben azonban nem történt semmi.

Egy kilenchónapos szünet után gyakorlatilag ott folytatódott a folyamat, ahol 1994 nyarán abbamaradt. Sõt, botrányok olyan tömkelege kerül ma a Ház elé, amelyet korábban nem is gondoltunk.

Az MSZP-SZDSZ-kormány tehát valószínûleg koncepciótlanul, átgondolatlanul látott ehhez a problémához hozzá. Sajnos, még azokban az esetekben sem történik semmilyen felelõsségre vonás, amelyek itt a tisztelt Ház elé kerülnek.

Mindjárt szeretnék egy példát hozni: a Fidesz-Magyar Polgári Párt egy interpellációban hívta fel a figyelmet a Hungarocoop Rt. részvényeinek megvásárlására, amennyiben egy cég 14 millió forintos haszonra tett szert bennfentes információk miatt. Az ügyet kivizsgálta az ÁPV Rt. felügyelõbizottsága, és helybenhagyta állításainkat. Megállapította, hogy valóban, itt visszaélés történt. Ennek ellenére az ÁPV Rt.-nél semmilyen felelõsségre vonás nem történt, holott a büntetõ törvénykönyv három évig terjedõ szabadságvesztéssel is büntetheti az ilyen információkkal való visszaélést.

Mi tehát úgy látjuk - tisztelt Ház -, hogy a privatizáció folyamata ebben a formában nem mehet tovább. Ez a kormány úgy kezdett hozzá az egész folyamathoz, hogy nem volt elképzelés arról, hogy mit akar az állami vagyonnal kezdeni. Korábban sokat bíráltuk ezt a kormányt azért, hogy a kormányváltás után leállt ez a folyamat. Ma már úgy látjuk, hogy akkor járt el helyesen, amikor nem nyúlt az állami vagyonhoz. Ilyen formában szerintünk ez a folyamat nem mehet tovább. Köszönöm szépen. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage