Lamperth Mónika Tartalom Elõzõ Következõ

DR. LAMPERT MÓNIKA (MSZP): Tisztelt Elnök Úr! Tisztelt Országgyûlés! Szeretném önöket emlékeztetni arra, hogy a privatizációt ellenõrzõ bizottság létrehozásáról szóló országgyûlési határozatot megszavazták a kormánypártok is. Tehát a bizottságnak a létrehozását támogattuk.

Szeretném eloszlatni azokat a félreértésre utaló kifejezéseket, amelyek olyan színben próbálják meg feltüntetni a kormányzó pártokat, hogy nem értettek ezzel egyet. Mi is megszavaztuk, a bizottság azért nem jött létre, mert ellenzéki képviselõtársaink olyan személyt jelöltek ebbe a bizottságba, aki a korábbi idõszakban a privatizáció irányításával, felügyeletével volt megbízva, és ez a személyi összetétel akkor a Háznak elfogadhatatlan volt. Tehát a történések pontosan így zajlottak.

A privatizációt ellenõrzõ bizottság életre hívásával mi ma is egyetértünk, de azt pontosan kell érteni és értelmezni, hogy mi lenne ennek a bizottságnak a feladata. Amit Tímár György képviselõtársam elmondott, az arra utalt, mintha az egész privatizációt megkérdõjelezné.

Ezt nem tudjuk elfogadni. A privatizáció eredményeit, a privatizációs döntéseket, amelyek jogszerûek voltak, nem lehet megkérdõjelezni. A tulajdon biztonsága, a jogbiztonság ezt igényli, és beláthatatlan gazdasági következményei lennének annak, ha az egész privatizációt megkérdõjeleznénk. Ha egyes ügyekben visszaélések történtek, azokat igen, azokat fel kell tárni, azokat ki kell vizsgálni, és le kell vonni a megfelelõ következtetéseket.

Szeretném azt is ismét kijelenteni - amit már nem elõször teszünk-, hogy a sikerdíj ügye nem privatizációs ügy. Tehát a privatizáció egészének a megkérdõjelezhetetlenségéhez, azt gondolom, hogy az egész országnak fontos érdeke fûzõdik. Azt kérem - amikor errõl véleményt formálnak -, akkor ezt is vegyék figyelembe. Köszönöm a figyelmet. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage