Dávid Ibolya Tartalom Elõzõ Következõ

DR. DÁVID IBOLYA (MDF): Elnök Úr! Kedves Képviselõtársaim! Minden jel arra mutat, hogy létrejött egy szervezett gazdasági erõ, mely politikai kapcsolatokkal is rendelkezik. Egy szocialista képviselõ nagyon találóan klánosodásnak nevezte.

Ez a szervezett erõ hálót font a koalíció alá és a koalíció köré. Ebben a hálófonásban vállalt részt az ÁPV Rt. vezetése. Vajon az ÁPV Rt.-ben mi indokolta 1996 nyarán, hogy 50 fõvel csökkentette az alkalmazotti létszámot? Hogy milliós összegû végkielégítéseket fizetett ki, majd az ÁPV Rt. egyszemélyes állami cége, egy kft. megbízási szerzõdéseket köt ugyanazon feladatokra a volt dolgozókkal alkalmazotti bérük többszöröséért. Remélem, a vizsgálóbizottság eljárása erre is ki fog térni.

A felszólalásomban elhangzó nevek és cégek már megjelentek a nyilvánosság elõtt. Utilitas Rt.: jogszabályellenesen, pályáztatás nélkül kap megbízást az ÁPV Rt.-tõl Tocsik Márta. Néhány hónap múlva álpályázatot írnak ki, egy zártkörû pályázatot, a "libi" pályázó az Utilitas Rt., akit akkor már alvállalkozóként foglalkoztat Tocsik Márta. A pályázatra 3-4 nap áll rendelkezésre.

Ebbõl két következtetés vonható le. Ha ez a munka akkora horderejû, mint az ÁPV Rt. és a tanácsadó állítja, hogyan várták el, hogy ennyi idõ alatt pályázatra alkalmas anyag benyújtható? Ha pedig nem akkora, és elvégezhetõ 3-4 nap alatt ez a munka, akkor nyilvánvaló, hogy feltûnõ az értékaránytalanság a munka és a kifizetett díjazás között.

Az Utilitas Rt.-ben SZDSZ-es kapcsolatokkal rendelkezik Bernhardt Barnabás igazgatótanácsi tag és Kovács Attila felügyelõbizottsági tag. Mindkét személy üzleti kapcsolatban áll Virág Attilával, azzal a Virág Attilával, aki az SZDSZ delegáltja az ÁPV Rt. igazgatóságában. Õ Szokai elnök úr helyettese.

Hogy milyen kapcsolatban állnak? Két vállalkozást említenék meg. 1992-ben alapított Eurohand Pénzügyi és Befektetési Rt. tevékenysége önkormányzatokat célzott meg, alapítója Virág Attila és Kovács Attila. Említhetném a Realgar Kft.-t, melynek tulajdonosa Virág Attila és Bernhardt Barnabás. Az Utilitas Rt. befektetése volt a Paletta Rt. részvényeinek megszerzése, ugyanezen részvénytársaságból szerez részt a Lézer Invest Kft., melynek egyik tulajdonosa Budai György.

Ki is Budai György? Budai György az SZDSZ gazdasági vállalkozásainak, befektetéseinek összefogója, irányítója. A párt egyik meghatározó pénzcsinálója. Üzleti körökben õt tartják az SZDSZ privatizációs lobbystájának. Budai irányította azokat a privatizációs ügyleteket, melyben részben saját neve alatt, részben szervezetek neve alatt vállalkoztak, ilyen a Corvinus Alapítvány, a Paletta Rt., melynek a Postabank beszállásáig meghatározó tulajdonosa volt. De említhetném az X Rt.-t, az Északker Rt.-t és a Vasedény Rt.-t is.

Budai az SZDSZ választási stábjának vezetõje volt. Vállalkozásai sorában említhetném a '94-es választási kampány idején Virág Attilával, az ÁPV Rt. igazgatósági tagjával közösen megvásárolta a Ragtime Reklámügynökség Kft.-t, mely mûködik a választási kampányban.

Említettem már a Realgar Kft.-t, mely eredetileg az önkormányzati privatizációt kívánta segíteni kifejezetten üzleti alapon. Tulajdonosa Virág Attila és Bernhardt Barnabás. E kft. székhelye az SZDSZ székháza, Mérleg utca 6.

Végül az Utilitas Rt. szállást kapott az SZDSZ-es Budai György Lézer Invest Kft.-jének egyik székházában. És a kör bezárult. Az MSZP és az SZDSZ elhatárolta magát a Tocsik-ügytõl, már lassan Tocsik Márta is elhatárolta magát az ügyétõl. De ettõl a kapcsolat kapcsolat maradt, a bennfentes információ bennfentes információ maradt, és a pecsét is megmaradt a közélet tisztaságán. Köszönöm a figyelmüket. (Taps.)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage