Varga Mihály Tartalom Elõzõ Következõ

VARGA MIHÁLY (Fidesz): Köszönöm a szót, elnök úr. Tisztelt Ház! Napirend elõtti hozzászólásomat az teszi indokolttá, hogy egyre több jel utal arra, hogy az agrártárca vezetése nem ura a helyzetnek, sodródik az eseményekkel.

Ennek a folyamatnak most két elemérõl szeretnék röviden napirend elõtt szólni. Egyrészt azt érzékeljük, hogy a mezõgazdasági szakmai szervezetek egymás után fejezik ki bizalmatlanságukat az agrártárca vezetésével szemben. A tegnapi lapok arról számoltak be, hogy a Mezõgazdasági Szövetkezõk és Termelõk Országos Szövetsége az Alkotmánybírósághoz fog fordulni a földmûvelésügyi miniszter törvénysértése miatt.

Mint ismeretes, 1993-ban fogadtuk el az agrárrendtartási törvényt, amely rendelkezik a garantált árak megfizetésérõl, amit a miniszter ez idáig nem tett meg, így a termelõk szerint mulasztást, törvénysértést követett el. A hónap elején ugyancsak az agrár-érdekképviseletek tiltakoztak az 1997-re tervezett agrártámogatások összege miatt, amikor is a minisztérium látványosan vereséget szenvedett a kormányon belül, és reálértékben mintegy 20 százalékkal kevesebb támogatást fog vélhetõen 1997-re az agrárágazat kapni.

A Magyar Agrárkamara szerint a tervezett összeg, a 88 milliárd forint, egyértelmûen a mezõgazdaság visszafejlesztését jelenti. A MOSZ fõtitkára szerint, mivel a '97-es összeg 20 százalékkal kevesebb az ideinél, a magyar mezõgazdaságot egyszerûen kiszolgáltatták az Európai Unió érdekeinek, ennek a konkurenciának. Nem véletlen tehát, hogy egy héttel ezelõtt a lapokban is nyilvánosságot látott, hogy az MSZP- frakciótagok fejezték ki bizalmatlanságukat a miniszter úrral szemben. Magam is osztom Orosz Sándor nyilatkozatát arról, hogy a vidék fejlesztésére szánt pénzt rendkívül rosszul osztja el a kormány, és hogy ellentét van az eddigi konkrét agrárlépések és a kormány, valamint a kormánypártok választási ígéretei között.

Másrészt - és ez egy másik eleme ennek az agrártárcával szemben megnyilvánuló bizalmatlanságnak - korábban éppen a Fidesz-Magyar Polgári Párt hívta fel arra az agrárveteránok által írt tanulmányra a figyelmet, amiért 16 millió forintot fizetett ki annak idején az ÁPV Rt. Miközben tehát az agrártárca bénult állapotban van, aközben egykori - idézõjelben - "szakemberek" rendkívül határozottan cselekszenek. Sõt, ma már ott tartunk, hogy az úgynevezett "integrált termelésszervezési rendszerek"-programban ezek az emberek nemcsak tanulmányokat írnak, hanem pénzt is kérnek az agrártámogatásokból. A hírek szerint 1997-re 8-10 milliárdos összeget igényelnének abból a keretbõl, ami - mint jeleztem - egyébként is 20 százalékkal kevesebb az ideinél. Különleges elbírálást élveznének exporttámogatásokkor, jelentõs kamattámogatással kapnának hitelt, és így tovább, és így tovább.

Az agrártárca pedig egyelõre hallgat. Hallgat, mégpedig azért, mert a sajtóinformációk szerint a Burgert Róbert vezette társaság mögött érezhetõen az ÁPV Rt., és személy szerint a miniszterelnök úr áll. Talán ennek köszönhetõ, hogy a Földmûvelésügyi Minisztériumban állítólag már dolgoznak azon, hogy ezt az igényt hogyan lehet beépíteni a 88 milliárdos keretbe.

Nincs szó másról, tisztelt Ház, mint hogy állami pénzekbõl felújított társaságokat kiemelt támogatás után privatizáljanak, magánkézbe adjanak. Az ITR-program nem jelent mást, minthogy az '70- '80-as években egykori agrárvezetõk, befolyásos agrárveteránok, most az SZDSZ-MSZP-kormány és fõleg a miniszterelnök támogatásával szerezzék meg a források jelentõs részét. Nem elég tehát az, hogy az agrártámogatások reálértékben csökkennek, még ebbõl a keretbõl is olyan programot kíván támogatni a kormány, amelynek a végén nyilvánvalóan az állami vagyonnak egy része magánvagyont fog gyarapítani.

Tisztelt Ház! A régi mondás szerint a róka megváltoztatja szõrét, de nem a természetét. Sajátos a koalíciós agrárpolitika most ugyanarra a rugóra jár, mint korábban, 1989-et megelõzõen. Én remélem - vagy bízni tudok abban -, hogy miniszter úr ellenáll ezeknek a törekvéseknek, és végre határozottan fog cselekedni úgy az agrártárca irányításában, mint az egykori agrárveteránok visszatérésének megakadályozásában is. Köszönöm szépen. (Taps az ellenzéki pártok padsoraiból.)

(09.10)

Tartalom Elõzõ Következõ

Eleje Homepage